Sikari

kuubalainen sikari

Sikari on perinteinen tupakkatuote, joka on kääritty kuivatuista ja fermentoidusta tupakan lehdistä joko käsin tai koneellisesti. Sikari koostuu ytimestä, sidoslehdestä sekä päällyslehdestä. Kaikkein tunnetuimmat ja arvostetuimmat sikarit tulevat Kuubasta. Ne yhdistetään usein vaurauteen tai kalliiseen elämäntyyliin. Laadukkaat sikarit ovat suhteellisen hinnakkaita. Kuubalaisesta paksusta Cohiba sikarista voi joutua maksamaan yli 50 euroa kappaleelta. 

Sikarin valmistus

Kuubalaisessa sikarin valmistusprosessissa sikarin valmistus on työläs monivuotinen prosessi. Pääraaka-aine on Virgianiantupakka. Ensiksi tupakka siis kasvatetaan. Sikariin sopivan tupakkakasvin kasvattaminen on paljon työläämpi prosessi kuin normaaliin tupakaan sopivan. Kasvi ei saa saada liikaa aurinkoa, joka tekee lehdistä liian ohkaisia käytettäväksi, kasvia ei voi myöskään suojella tuholaisilta torjunta-aineilla ja kasvin kukinnot ja haarat ovat poistettava käsin. Kasvattamisen jälkeen lehdet ovat käsin poimittava. Läheskään kaikki lehdet kasvista eivät ole sopivia sikarin käärimiseen. Lehdet myös poimitaan eri kasvuvaiheiden jälkeen.

Ensimmäiset lehdet kasvista ovat valmiita poimittaviksi noin 50 päivän kuluttua istutuksesta. Viimeiset taas noin 80 päivän kuluttua. Korjuun jälkeen tupakkalehdet kuivatetaan. Kuivatuksen yhteydessä lehdet kellastuvat ja menettävät suurimman osan kosteudestaan. Kuivatuksen yhteydessä lehdissä tapahtuu myös kemiallisia muutoksia.

Hiilihydraatit muuttuvat ensiksi sokereiksi ja sitten hiilidioksiidiksi ja vedeksi. Tämä vaihe kestää noin kuukauden. Kuivatuksen jälkeen tupakanlehdet fermentoidaan. Fermentoidessa kemialliset muutokset lehdissä jatkuvat. Lehdessä olevat proteiinit hajoavat aminohapoiksi, nitraatit katoavat ja lehti hapettuu. Fermentoidessa lehden nikotiini muuttaa muotoaan yksinkertaisemmaksi yhdisteeksi. Hajoamistuotteet kuten hiilidioksiidi, ammoniakki ja vesi pitää tuulettaa huolellisesti ja kontrolloidusti pois tuotteista. Fermentointi kestää reilun kuukauden. Sen jälkeen lehdet lajitellaan huolellisesti eri laatuluokkiin.

Käärintä. Sikareiden käärintä vaatii korkeaa ammattitaitoa koska se tehdään käsityönä. Ammattitaitoinen sikarin kääriä kykenee valmistamaan noin 100 kappaletta isoa sikaria päivässä. Valmiit sikarit lajitellaan yleensä eri väriluokkiin, niihin asennetaan sikarivyöt paikalleen ja pakataan laatikkoihin ja ovat sen jälkeen valmiita myytäviksi.

 

Kuubalainen sikari

Sikareiden luokitus

Sikarit luokitellaan usealla eri tavalla.

  • Värin mukaan. Sikarit luokitellaan jopa 60 eri värisävyn mukaan. Tässä muutama pääsävy mainittuna. Oscuro – kaikista tummin, Colorado – punertavan ruskea, Claro – maitokahvin värinen.
  • Valmistusmaan mukaan. Merkittäviä sikarintuottajamaita ovat Kuuba, Honduras, Meksiko, Brasilia, Ecuador.
  • Muodon ja koon mukaan. Sikarit jaetaan kahteen pääryhmään. Parejo joka on sylinterin muotoinen ja Figurado joihin kuuluu käytännössä kaikki muut paitsi sylinterin muotoiset sikarit.
  • Rakenteen mukaan. Sikarit kääritään joko käsin tai koneellisesti. Massatuotetut koneellisesti käärityt ovat huomattavasti halvempi kuin käsin käärityt. Sikareissa myös käytetään eri pituisiksi leikattuja tupakanlehtiä, joista käytetään Long filter tai short filter nimityksiä.
  • Aromin mukaan. Pikkusikarit ovat usein maustettuja esimerkiksi vaniljalla. Ne maistuvat ja myös tuoksuvat aromin mukaan.

Kuubalainen sikari

Sikarin polttaminen

Sikarin polttajat ovat usein todella omistautuneita harrastuksellensa. Siihen kuuluu uusien laadukkaiden sikareiden valitseminen, mutta myös taidokas leikkaaminen asianmukaisella sikarileikkurilla, sikarin sytyttäminen asiaan tarkoitetulla sytyttimellä ja harrastukseen sopivat sikariklubit. Yhden ison sikarin polttamiseen voi mennä useampi tunti.

Sikarin savua ei kuulu vetää keuhkoihin asti eikä sitä tule polttaa liian intensiivisesti. Jos sikarista ottaa henkoset liian tiheästi nousee tulipään lämpötila joka muokkaa väärin sikarin makua. Laadukkaasti valmistetussa sikarissa tuhkasta muodostuu sen päähän pitkä palanut osa. Sitä ei tule pyrkiä karistamaan väkisin tuhkakuppiin. Riippuvuutta aiheuttava nikotiini imeytyy sikaria polttaessa elimistöön sekä verenkiertoon keuhkojen sijasta suun limakalvoilta.

Sikarin säilytys – Humidori

Sikarit menevät huonoksi huoneenlämmössä ja normaalissa ilmankosteudessa. Sikarit kuuluukin säilyttää sitä varten suunnitellussa humidorissa. Humidori on tiivis laatikko, kaappi tai suurimmillaan huone. Humidoriin kuuluu säilytysosan lisäksi kostutin ja tavallisesti kosteusmittari eli hygrometri. Humidorissa sikarit säilyvät hyvinä jopa vuosikymmeniä. Säilytyspaikan olosuhteet tulevat olla noin 20 astetta ja suhteellisen ilmankosteuden 65-70 prosenttia. On tärkeää, että olosuhteet pysyvät lempeinä ja tasaisina.

Sikarimerkit

Kuubalaiset sikarit ovat ne kaikkein tunnetuimmat ja arvostetuimmat. Varsinkin Kuuban länsiosissa sijaitsevassa Vuelta Abanjon aluella viljellyt ja valmistetut sikarit nauttivat sikareiden keskuudessa samasta arvostuksesta kuin kuohuviineistä tunnetun Champagen alueelta tulevat tuotteet. Kuuban Vuelta Abanjon ainutlaatuiset ominaisuudet perustuvat viljelyalueen mikroilmastoon sekä rikkaaseen maaperään.Tunnettuja valmistajia ja merkkejä ovat:

  • Cohiba
  • Bolivar
  • Diplomaticos
  • Romeo y Julieta
  • Vegas Robaina

Pikkusikari

Pikkusikari on usein koneellisesti valmistettu lyhyt ja kapea sikari, joka muistuttaa paljon tavallista tupakkaa. Se on kuitenkin kääritty savukkeista poiketen tupakan lehdistä eikä paperista, Pikkusikari ei myöskään sisällä tupakasta tuttua filtteriä. Pikkusikaria käytetään usein savukkeiden korvikkeena mikä ei ole järkevää tai suotavaa. Se on yhtä epäterveellistä, jos ei jopa haitallisempaa kuin filtteritupakan polttaminen.

Sikarinpolton terveyshaitat

Moni kuvittelee, että sikarin polttaminen on vähemmän epäterveellistä kuin savukkeiden mutta todellisuudessa sikarit ovat vielä haitallisempia. Sikareita ei tietenkään polteta yhtä usein, kun tupakkaa, joten sikari silloin tällöin on tietysti pienempi pahe kuin säännöllinen tupakointi. Sikarin myrkyt ovat samoja kuin savukkeissa mutta sikarin savussa on suurempia määriä myrkyllisiä kemikaaleja. Sikarinpolttaja altistuu samoille terveysriskeille sairastua esimerkiksi keuhko ja sydänsairauksiin kuin tupakoitsija.

Sikareiden polton lopettaminen nikotiinipussien tai nikotiinittoman vapen avulla

Jos poltat jonkun kerran vuodessa ison laadukkaan sikarin ei se käy terveyden päälle. Voi olla palkitsevaa sytyttää kunnon Cohiba kavereiden kanssa esimerkiksi poikalapsen syntymän yhteydessä. Jos kuitenkin poltat pikkusikareita säännöllisesti tai olet ”lopettanut” tupakoinnin pikkusikareiden avulla kannattaa harkita vähemmän haitallista tapaa käyttää nikotiinia kuten nikotiinipusseja.

Niiden avulla voit helpommin onnistua lopettamaan kokonaan epäterveellisten poltettavien tupakkatuotteiden käytön sekä pääsemään tapariippuvuudesta eroon.

Kannattaakin tutustua Pussit.comin laajaan valikoimaan. Alle 4mg nikotiinia sisältävien nikotiinipussien netistä Suomeen tilaaminen on helppoa, turvallista, nopeata ja täysin laillista.

Myös nikotiinittomat ja kertakäyttöiset sähkötupakan kaltaiset vapet kasvattavat jatkuvasti suosiotaan, ja niiden avulla voi myös vaihtaa sikariharrastuksen vähemmän haitalliseen vaihtoehtoon. Niitäkin saa tilattua Pussit.comista laillisesti kotiovellesi Suomeen.

Suosittuja kauppamme merkkejä sikarinpolton vaihtamiseen vähemmän haitalliseen harrastukseen:

Focus Energiapussit

Focus – Energy Ice Mint 0mg

Arvostelu tuotteesta: 0 / 5
4.90
10 Bonuspistettä

Focus Energiapussit

Focus – Energy Watermelon 0mg

Arvostelu tuotteesta: 0 / 5
4.90
10 Bonuspistettä
Arvostelu tuotteesta: 0 / 5
4.90
10 Bonuspistettä

Focus Energiapussit

Focus – Energy Drink 0mg

Arvostelu tuotteesta: 0 / 5
4.90
10 Bonuspistettä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *