Tupakoinnin lopettaminen – Irti tupakasta ja muista riippuvuuksista

Tupakoinnin lopettaminen - irti riippuvuuksista

Sisällysluettelo

Elämä savuttomana on pidempi, terveellisempi ja maistuvampi. Rahaakin säästyy valtavasti. Jos kuitenkin vielä tupakoit niin muista että tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina. Mitä nuorempana lopetat tupakoinnin, sitä suurempia terveyshyödyt ovat. Tupakointi lyhentää keskimäärin kymmenellä vuodella ikää ja kasvattaa riskiä sairastua syöpään ja heikentää esimerkiksi hedelmällisyyttä. Tupakasta on mahdollista päästä irti vaikka se ei tunnetusti ole helppoa. Lopullinen tupakasta eroon pääseminen vaatii usein 3–4 yritystä. Mikä on sinun syysi olla lopettamatta?

Tupakkariippuvuudella tarkoitetaan tupakoinnin aiheuttamaa fyysisistä sekä psyykkistä. Tupakkariippuvuutta pahentaa usein sen liittyminen tiettyihin sosiaalisiin tilanteisiin. Aamukahvin kanssa, ruoan jälkeen tai viinilasillisen ääressä.

Mitä hyödyt kun lopetat tupakoinnin?

 • Hajuaisti ja makuaisti paranee jo muutamassa päivässä
 • Nukut paremmin
 • Et stressaannu yhtä helposti
 • Mielialasi ja vireystilasi kohoaa
 • Yskä ja limaisuus lievenevät (1–2 kuukaudessa)
 • Hengitys kulkee paremmin (2–3 kuukaudessa)
 • Hyvän HDL-kolesterolin määrä nousee
 • Mahdollinen erektiohäiriö helpottaa
 • Sairastumisriski keuhkosairauksiin ja sepelvaltimotautiin pienenee
 • Lääkkeiden käyttö vähenee

Tupakoinnin lopettamisen vieroitusoireet helpottavat ajan myötä

Fyysiset vieroitusoireet alkavat 2–12 tunnin kuluttua tupakoinnin lopettamisesta, ovat huipussaan 1–3 päivän kuluttua ja kestävät yleensä noin 3–4 viikkoa. Oireiden kestossa voi olla suuriakin eroja mutta kaikilta ne kuitenkin loppuvat aikanaan.

Yleisimpiä vieroitusoireita ovat huonovointisuus, ärtyisyys, kärsimättömyys, tupakanhimo, levottomuus, keskittymis- ja univaikeudet, päänsärky sekä makean himo ja lisääntynyt ruokahalu. Joillakin kahvin juonti pahentaa oireita.

Painon nousu, noin 3–5 kg, on tyypillistä ensimmäisen vuoden aikana, mutta se tasaantuu itsestään tupakoinnin lopettamisen jälkeen.

Tupakoinnin lopettamisen vieroitusoireisiin on mahdollista saada apua

Nikotiinikorvaushoitoa suositellaan silloin, kun tupakoija polttaa yli 10 tupakkaa päivässä. Se sopii käytettäväksi myös vieroittamiseen nuuskasta.

Nikotiinikorvaushoidon tarkoituksena on vähentää nikotiinin määrää elimistössä asteittain niin, että vieroitusoireet olisivat hallittavissa ja riippuvuus pikkuhiljaa hellittäisi. Hoidossa veren nikotiinipitoisuus jää pienemmäksi kuin jos henkilö tupakoisi.

Tupakasta vieroitukseen voidaan käyttää nikotiinikorvausvalmisteita, lääkkeitä tai näiden yhdistelmää.

Tupakointi lukujen valossa 

Tupakoinnin haluaisi lopettaa kuusi kymmenestä tupakoijasta, ja neljä kymmenestä on yrittänyt lopettamista viimeisen vuoden aikana. Päivittäin tupakoivista aikuisista kahdeksan kymmenestä on huolissaan tupakoinnin vaikutuksista omaan terveyteensä.

Tupakointi aiheuttaa maailmassa vuosittain noin 7 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Suomessa tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin kuolee joka vuosi noin 4 000 ihmistä.

Nikotiinipusseilla on monta nimeä: ne tunnetaan esimerkiksi nimillä valkoinen nuuska, nikotiinipussit, tupakaton nuuska ja nikotiininuuska. Lyhyessä ajassa niistä on tullut monen tupakkajätin hittituote.

Koska nikotiininuuskassa ei ole tupakkaa, EU:n tupakkadirektiivi ei koske sitä.

Ylen valmistajilta keräämien tietojen mukaan nikotiinipusseja myydään jo 14 EU-maassa. Tupakkaa sisältävää nuuskaa sitä vastoin saa myydä ja valmistaa vain Ruotsissa.

Mietoa nikotiininuuskaa myydään Suomessa laillisesti nikotiininkorvaustuotteena.

Tupakointi on yksi merkittävimmistä ennenaikaiseen kuolemaan johtavista syistä. Silti tupakoinnin lopettaminen saattaa tuntua vaikealta ellei mahdottomalta. 

Moni myös ajattelee että pitkään jalkunut tupakointi on jo vaurioittanut elimistöä pysyvästi. Näin ei kuitenkaan ole. Saatat yllättyä miten nopeasti kehosi alkaa toipua myrkyistä ja vaurioista jotka johtuu vuosien tupakoinnista. 

Aikajana ja terveyshyödyt tupakoinnin lopettamisen jälkeen

Terveyshyödyt alkavat melkein välittömästi. Ihmisen elimistö alkaa toipumaan.

Tunnin kuluttua

Jo 20 minuutin kuluttua viimeisestä tupakasta verenpaine palautuu normaaliksi. Myös verenkierto alkaa elpyä.

12 tunnin kuluttua

Tupakka sisältää useita myrkyllisiä aineita. Esimerkiksi häkää. 

Häkä estää hapen vapaan pääsyn keuhkoihin ja  sitä kautta verenkiertoon.

12 tunnin kuluttua viimeisestä tupakasta elimistö alkaa palautua häkän vaikutuksista ja happitaso keuhkoissa ja verenkierrossa alkaa normalisoitua.

Päivän kuluttua

Jo yhden päivän jälkeen riski saada sydänkohtaus pienenee. 

Tupakointi vaikuttaa monella tavalla ihmisen verenkiertoon. Yksi niistä on että se alentaa hyvän kolesterolin määrää elimistössä. Tupakointi myös nostattaa verenpainetta ja yhdessä korkean kolesterolin kanssa se lisää veritulpan riskiä.  

2 päivän kuluttua

Tupakointi vaurioittaa maku- ja hajuaistia. 2 päivän kuluttua viimeisestä tupakasta hermopäätteet alkavat elpymään. Henkilö alkaa huomaamaan jo muutoksen parantuneina aisteina.

Kuukauden kuluttua

Jo yhden kuukauden kuluttua keuhkot alkavat elpymään. Entinen tupakoitsija alkaa havaitsemaan hengityksen kulkevan paremmin ja yskimisen ja limanerityksen vähenevän. Juokseminen ja muu fyysinen treenaaminen helpottuu.

1-3 kuukautta

Seuraavien kuukausien aikana toipuminen etenee.

9 kuukauden kuluttua

Keuhkot ovat jo ehtineet toipua merkittävästi. Riski saada flunssa tai muu vastaava on jo huomattavasti pienempi kun keuhkorakkulat ovat ehtineet puhdistatua tupakan tuomasta tervasta

Vuoden kuluttua

Riski sairastua sydän- tai verisuonitautiin on jo puolittunut vuoden kohdalla tupakoinnin lopettamisesta. 

5 vuoden kuluttua

Elimistösi  on jo puhdistautunut kaikista tupakan tuomista myrkyistä ja verenkiertoelimistösi on palautunut normaaliksi.

10 vuoden kuluttua

Riskisi sairastua tupakan aiheuttamiin syöpiin kuten keuhkosyöpään on jo puolittunut.

15 vuoden kuluttua

Riskisi sairastua sydänkohtaukseen tai esimerkiksi vatsasyöpään on jo yhtä pieni kun ikäiselläsi ihmisellä joka ei ikinä ole tupakoinnut

20 vuoden kuluttua

Nyt riskisi sairastua mihinkään tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin on jo laskenut samalla tasolle kun että et olisi ikinä polttanutkaan.

Top 10 vinkkiä tupakoinnin lopettamiseksi

1. Valitse tarpeeksi pätevä syy

Motivoi itsesi, tarvitset vahvan, henkilökohtaisen syyn lopettaa tupakoinnin. Et ehkä enää halua altistaa perhettäsi passiiviselle tupakoinnille. Syy voi olla myös huoli omasta terveydestä, että sairastuisit johonkin vakavaan tupakasta johtuvaan sairauteen. Haluat estää ennenaikaisen vanhenemisen. Valitse jokin syy joka on tarpeeksi vahva ja ohjaa ajatuksesi haluamaan olla polttamatta.

2. Valmistaudu huolella lopettamiseen

Lopettaminen on paljon kattavampi prosessi kun vain olla sytyttämättä seuraavaa tupakkaa. Kyseessä on riippuvuus. Aivosi on koukussa nikotiiniin. Jos elimistösi ei saa ainetta syntyy vieroitusoireita. Rakenna etukäteen jokin tuki lopettamiseen. Pyydä apua, on olemassa tukiryhmiä, kännykkäsovelluksia, meditaatiota ja hypnoosia. Ole valmis siihen päivään kun päätät aloittaa uuden savuttoman elämän.

3. Käytä korvaushoitotuotteita tupakan lopettamiseen

Kun lopetat, saatat saada vieroitusoireista päänsärkyä, huonotuulisuuta ja kokea voimattomuuta. Himo saada vetää vielä pari hatsia saattaa olla voimakas. Nikotiinin korvaushoitotuotteet saattavat estää näiden oireiden esiintymisen. Tutkimukset osoittavat että purukumit, ihalaattorit ja nikotiininuuska ovat varsin tehokkaita tukemaan sinua varsinkin alun pahimpien vaiheiden yli. Kokemuksia Zonnic -itsehoitolääkkeistä monilla jo onkin ja moni on hakenut nuuskaa Ruotsista tupakan korvikkeeksi. Kannattaa kuitenkin muistaa, että nuuska on tupakkatuote, ja sisältää runsaasti syöpää aiheuttavia yhdisteitä, toisin kuin esimerkiksi tupakattomat nikotiinipussit.

4. Turvaudu lähipiiriisi

Kerro ystävillesi, perheellesi ja muille läheisillesi että yrität lopettaa tupakoinnin. He voivat rohkaista sinua, ja tukea sinua varsinkin heikkoina hetkinä. Voit myös liittyä johonkin vertaistukiryhmään tai käydä terapeutilla. Uusilla käytösmalleilla saatat löytää sopivan tavan pysyä savuttomana.  

5. Ole armollinen itsellesi

Yksi syy miksi ihmiset polttavat on nikotiiniin rentouttava vaikutus. Kun lopetat on sinun löydettävä uusia tapoja vähentää stressiä. Vaihtoehtoja on monia. Voit harrastaa liikuntaa, kuunnella musiikkia, tavata kavereita, käydä hieronnassa tai muissa hemmottelu hoidoissa. Yritä välttää stressaavia tilanteita ensimmäisen parin viikon aikana.

6. Vältä alkoholia

Kun juot ja humallut on tavoitteistasi hankalampi pitää kiinni. Rajoita omia juomatottumuksiasi. Jos olet tottunut yhdistämään kahvin juonnin tupakointiin siirry hetkeksi vaikka teen juontiin. Ruokailun jälkeen kannattaa olla aktiivinen. Käy pesemässä hampaasi tai ota pieni kävelylenkki. Purukumi saattaa myös helpottaa oloasi ja estää samalla happohyökkäyksen.

7. Pese pyykit ja siivoa kotisi

Pese kaikki vaatteet jotka haisevat tupakalta. Käytä ilmanraikastajaa ja pyyhi kaikki pinnat jos olet polttanut sisällä. Jos olet polttanut autossasi vie se sisäpesuun. Et halua elämääsi mitään joka muistuttaa sinua tupakasta.

8. Jos epäonnistut tupakoinnin lopettamisessa, yritä uudelleen

Monesti lopullinen lopettaminen vaatii useamman yrityksen. Jos epäonnistut, mieti mikä johti retkahdukseen. Oliko se jotakin tunteisiin liittyvää? Kun tiedät mistä retkahdus johtui, aseta uusi päivämäärä ja lopeta uudelleen. 

9. Urheile

Olemalla aktiivinen ja hikoilemalla saatat saada helpotusta vieroitusoireisiin. Urheilu auttaa sinua myös nukkumaan paremmin. Tupakointi myös tunnetusti vähentää ruokahalua joten on tyypillistä että ihminen lihoaa heti lopettamisen jälkeen. Urheilu toimii tähän hyvänä vastapainona, saatat syodä enemmän mutta kulutat myös enemmän kaloreita.

10. Palkitse itsesi tupakasta eroon pääsemisestä

Lopettaminen kannattaa aina. Elimistösi tervehtyy ja kuntosi nousee. Myös rahaa säästyy. Käytä osa rahoista johonkin kivaan. Käy vaikka matkalla tai osta uusia vaatteita

Hyödynnä Internet tupakoinnin lopettamisessa!

Myös Internetistä löytyy apua tupakoinnin lopettamiseen: 

 • Päihdelinkki: tupakka 1
 • Nuortenlinkki.fi: tupakka 2
 • Fressis  3
 • Fressis: Näe, miten tupakka vaikuttaa ihmiseen  4
 • THL: tupakka  5
 • Stumppi: Harkitsetko tupakoinnin lopettamista? 6

Muita riippuvuutta aiheuttavia asioita tupakan lisäksi

Riippuvuus voi tupakoinnin lisäksi syntyä mihin tahansa mielihyvähakuiseen toimintaan. Yleisiä riippuvuuksia ovat päihderiippuvuuden ja lääkeriippuvuuden lisäksi esimerkiksi nettiriippuvuus ja peliriippuvuus. Nuorille riippuvuudet syntyvät usein aikuisia nopeammin, sillä nuorilla henkilöillä aivojen kehitys on vielä kesken. Tällöin dopamiinin tai muun mielihyvää tuottavan välittäjäaineen muistijälki aivoissa vahvistuu usein nopeasti, mikä aiheuttaa fyysistä ja henkistä riippuvuutta. Usein riippuvuudet vielä pahentavat henkilön taloudellista tilannetta, koska ne voivat johtaa helposti lainakierteeseen (lähde: Laina).

Riippuvuus rahapeleihin vs. tupakkaan

Rahapelit ovat suomalaisten keskuudessa erittäin suosittua ajanvietettä, mutta kuten monissa muissakin asioissa, myös rahapeleissä piilee riskinsä sille ihmisryhmälle, joka on helposti koukuttuvaa sorttia. Ongelmapelaaminen ylipäätään tarkoittaa liiallista pelaamista, joka vaikuttaa negatiivisesti pelaajan tai hänen läheistensä elämään. Rahapeleihin liittyvissä riippuvuuksissa tulee vielä muiden ongelmien lisäksi usein kaupan päälle taloudellisia ongelmia, jos pelihimo on niin suurta, että kontrolli rahankäytön suhteen katoaa riippuvuuden takia.

Rahapeliongelmia on suomalaisilla melko paljon, joten Veikkauksen monopoli ei ole niitä ainakaan onnistunut juuri vähentämään. Rahapelit netissä ovat Nettikasinot -sivuston mukaan suositumpia kuin koskaan ja uudet nettikasinot tarjoavat toinen toistaan houkuttelevampia bonuksia uusille pelaajille. Onneksi apua uhkapeliriippuvuuteen on melko paljon saatavilla, esimerkiksi Peluuri, Peliklinikka, Päihdelinkki ja Tiltti auttavat peliongelmaisia Suomessa.

Miten eroon tupakan kaltaisista riippuvuuksista?

Riippuvuuksista on harvoin mahdollista päästä eroon kovin nopeasti, koska kyseessä on usein sekä henkinen että fyysinen, pitkän ajan kuluessa muodostunut huono tapa. Siitä eroon pääseminen vaatiikin usein koko identiteetin ja ihmissuhdeverkoston uusiksi laittamista, unohtamatta kokonaisvaltaista elämäntaparemonttia.

Usein kuitenkin kova työ kannattaa, koska riippuvuudesta eroon pääsemisen jälkeen elämä voi olla huomattavasti parempaa laadultaan, ja tapojen radikaaliin muuttamiseen liittyy usein myös henkinen kasvaminen, mistä on apua jokaisella elämän osa-alueella.

Tupakoinnista on onneksi melko helppo päästä eroon vaihtamalla kyseinen riippuvuus huomattavasti vähemmän haitallisiin nikotiinipusseihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *