Sähkötupakka – Nesteet, tilaaminen netistä ja IQOS Suomi

Sähkötupakka nesteet ja muuta infoa

Sisällysluettelo

Lähes jokainen tietää savukkeiden haitalliset vaikutukset terveyteen. Tämän takia myös suurin osa tupakoivista yrittää lopettaa pysyvästi. Uusimpien tietojen mukaan 60 prosenttia päivittäisistä tupakoitsijoista ja 50 prosenttia satunnaisista tupakoitsijoista haluaisivat lopettaa.

Paras valinta tupakoitsijoille olisi lopettaa tupakointi kokonaan. Tätä on kuitenkin vaikea tehdä, koska tupakan savu sisältää kemiallisia yhdisteitä, kuten nikotiinia, jotka luovat aivoihin erittäin vahvoja riippuvuussidoksia.

Onko kannattavaa käyttää vaihtoehtoista tupakkatuotetta tupakoinnin lopettamiseksi? 

Suosittuja vaihtoehtoja ovat e-savukkeet. Viime vuosina on tehty lukuisia tutkimuksia, joiden avulla voimme analysoida näiden menetelmien vahvuuksia ja heikkouksia.

Sähköisillä savukkeilla on vähemmän haitallisia vaikutuksia ihmisten terveyteen poltettaviin tupakkatuotteisiin verrattuna

Tutkimuksissa on todettu, että sähköiset savukkeet voivat olla hyvä vaihtoehto tavallisille savukkeille ja auttaa ihmisiä lopettamaan. Tämä johtuu siitä, että sähkösavukkeet korvaavat sekä tupakoinnin nikotiinin että tupakoiniin liittyvät tavat. Tällainen ominaisuus puuttuu muista nikotiinikorvaushoidoissa, kuten nikotiinipurukumissa ja laastareissa. On todennäköistä, että tästä syystä e-savukkeiden käyttäjät palaavat tupakointiin harvemmin kuin muiden korvaushoitotuotteiden käyttäjät.

Sähkösavukkeet kuitenkin altistavat käyttäjien keuhkot suurelle määrälle terveydelle haitallisia aineita. E-savukkeiden höyry saattaa aiheuttaa ärsytystä kurkussa ja keuhkoissa. Joissakin tutkimuksissa on havaittu nesteiden myös sisältävän raskasmetalleja kuten kromia ja lyijyä. Vaikka e-savukkeet olisivatkin vähemmän haitallisia kuin perinteinen tupakka, voivat nikotiininesteet silti olla vaarallisia.

Mitkä nikotiinipussit ovat sähkötupakan käyttäjien suosiossa?

Sähkötupakan suosio on ollut viime vuosina laskusuunnassa, koska ne sisältävät keuhkoille haitallisia aineita, vaikka eivät todennäköisesti yhtä paljon kuin perinteinen tupakka. Moni on kuitenkin päättänyt vaihtaa sähkötupakan nikotiinipusseihin, jotka vaikuttaisivat olevan se kaikkein vähiten haitallinen vaihtoehto näistä kolmesta. Hinnaltaan tupakka on Suomessa kaikkein kallein.
 
Seuraavat tuotteet verkkokaupassamme ovat sähkötupakan käyttäjien keskuudessa suosituimpia:
  

Chapo White Nikotiinipussit

Chapo White – Brutal Cold 6mg

4.99
10 Bonuspistettä
10-19 kpl
4.89€/kpl
20-49 kpl
4.79€/kpl
50+
4.69€/kpl

ALE-tuotteet

Klint – Mint 4mg

4.79
10 Bonuspistettä
10-19 kpl
4.69€/kpl
20-49 kpl
4.59€/kpl
50+
4.49€/kpl

Sähkötupakka

Sähkötupakka on melko uusi keksintö. Sen kehitti kiinalainen farmaseutti Hon Lik vuonna 2001.

Siitä lähtien sähkötupakka on ollut suuressa suosiossa maailmalla muun muassa siksi, että se ei aiheuta normaalin poltettavan tupakan hajuhaittoja. 

Sähkötupakan Toimintaperiaate

Sähkötupakka on muovista ja metallista valmistettu akkukäyttöinen laite, jolla kuumennetaan laitteen säiliössä olevaa glyserolia, nikotiinia ja makuaineita sisältävää nestettä hengitettäväksi höyryksi. Sähkötupakan akku antaa virtaa säiliössä olevalle vastuslangalle. Vastuslanka lämpenee ja höyrystää nesteen. Sähkösavuke ei sisällä tupakkaa ollenkaan.

Sähkötupakan nesteet

Sähkötupakan nesteet ovat kasvisglyseriinia ja propyleeniglykolia. Kyseiset aineet tuottavat savua muistuttavan höyrypilven. Sähkötupakalla ei tapahdu varsinaista palamisreaktiota ollenkaan, toisin kuin tavallisella savukkeella. Sähkötupakan neste voi olla nikotiinilla tai ilman.

Nesteissä voidaan käyttää myös erilaisia makutiivisteitä. Suomessa sähkösavukkeisiin saa myydä ainoastaan maustamattomia tai tupakan makuisia nikotiininesteitä. Sama asia kun että makuaineet kiellettiin tupakkapuolella. Mentoli ja mentolitupakka oli viimeinen sallittu makuaine.

Miten sähkötupakka vaikuttaa?

Sähkösavukkeiden vaikutus tapahtuu käytännössä samalla tavalla kuin tupakoinnissakin. Höyryä sisään hengitettäessä siinä olevat ainesosat imeytyvät keuhkoista verenkiertoon. Nikotiinin vaikutus on samanlainen sähkösavukkeen käytössä kuin tupakoinnissakin. 

Sähkötupakan valmistajat

Sähkötupakkatuotteita valmistetaan huonosti valvotuissa tuotantolaitoksissa eikä tuotteissa aina ole kattavia pakkausselosteita. Aina ei ole tietoa, mitä aineita ja millaisia määriä kussakin tuotteessa on. Suurin osa sähkösavukkeista valmistetaan Kiinassa. Sähkötupakasta onkin löydetty terveydelle haitallisia aineita, mutta huomattavasti vähemmän kuin tavallisista savukkeista.

Sähkötupakan haitat

Sähkösavukkeiden terveysvaikutuksia tutkitaan paljon. Tietoa sähkösavukkeiden haitoista on kuitenkin edelleen vähän verrattuna siihen mitä tupakan ja nuuskan haitoista tiedetään. Pitkäaikaisen käytön vaikutuksista saadaan tietoa vasta vuosien, ehkä vuosikymmenien päästä.

2019 ilmenneet kuolemantapaukset

Yhdysvalloissa tuli julksuuteeni vuonna 2019 kaksikymmentä sähkötupakan aiheuttamaa kuolemantapausta ja reilu tuhat vakavasti sairastunutta. Useat sairastuneet olivat käyttäneet kannabiksen THC:tä sisältäviä tuotteita. Tutkimuksissa selvisi että syypää keuhkovaurioihin oli kannabisnesteiden kanssa käytettävä E-vitamiiniliuos. Yhteiskäytössä aineet tuhosivat käyttäjien keuhkot.  

Uusi tupakkalaki 2016

Sähkötupakkaa ja siinä käytettävää nikotiinitonta nestettä saa myydä Suomessa. Uudessa laissa sähkösavukkeiden myynti ja markkinointi rinnastetaan tupakkaan ja itse tuotteita säännellään monin eri tavoin. Suomessa saa myydä nikotiininesteitä max 10 ml pulloissa, joiden suurin sallittu nikotiinipitoisuus on 20 mg/ml. Nikotiininesteitä ja sähkösavukkeita myydään erikoisliikkeissä, tavallisissa kaupoissa ja kioskeilla.

Sähkötupakan tilaaminen netistä

Tullin sivuilta käy selväksi ettei se ole laillista. Tupakkatuotteita, sähkösavukkeita tai nikotiininesteitä ei saa hankkia ulkomaalaisista verkkokaupasta Suomeen. Tuotteita ei saa siis saa internetistä ostaa ollenkaan.

Sähkötupakan maahantuonti

Ulkomailta nikotiininesteitä saa tuoda vähintään 24 tuntia kestäneeltä matkalta enintään 10 ml, jonka enimmäisvahvuutta ei ole laissa määritelty. 

Verotuksellisesti sähkötupakkaa luokitellaan samaan kategoriaan kuin piippu- ja savuketupakka. EU:n veroalueen ulkopuolelta voi tuoda verottomasti maahan sähkötupakkatuotteita 250 g. 

Laitteille, joilla kuumennettavia tupakkatuotteita käytetään ei ole maahantuontirajoituksia.

IQOS – HEETS

Kuumennettu tupakka on toinen tupakkatuotetyyppi, joka on äskettäin tullut markkinoille. Kun e-savukkeet höyrystävät nikotiinia sisältävän nesteen, kuumentavat Heetsit nikotiinin tupakanlehdestä. Heets tupakka kuumennetaan, mutta se ei varsinaisesti pala. Nämä tuotteet ovat suhteellisen uusia, joten niiden haitallisia vaikutuksia on tutkittu vähemmän.

Alle 18-vuotias ei saa tuoda maahan tupakkatuotetta tai nikotiininestettä.

Sähkösavuke ei ole vieroitustuote

Nikotiinin saannin loppuminen aiheuttaa vieroitusoireita. Niiden helpottamiseksi suositellaan käytettäväksi lääkkeellistä hoitoa, joko nikotiinivalmistetta tai lääkettä. Nikotiinipussit ovat osoittautuneet erittäin tehokkaiksi ja ovatkin nyt Suomen suosituin tupakan lopettamisen vieroitukseen käytetty itsehoitolääke.

Suosittuja vapeja eli sähkötupakoita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *