Nikotiini – kattava tietopaketti

Nikotiini

Päivitetty 03.10.2022

Nikotiini on kauan tunnettu nautintoaine. Nikotiinin nimi tulee Nicotiana tabacum tupakkakasvista. Tapakkakasvi tuotiin merimiesten mukana Amerikasta Eurooppaan. Tupakkakasvi taas on nimetty Jean Nicotin mukaan. Hän oli ensimmäinen joka huomasi sen piristävän vaikutuksen ja innostui kasvista kovasti. Tapakkaa sisältävän nenänuuskan uskottiin myös parantavan migreenistä. Nicot toi 1500-luvulla tupakkakasvista tehtyä nuuskaa lahjaksi Ranskan kuningattareille joka ihastui tuotteeseen. Nenänuuska olikin pian suosittu tuote Euroopan rikkaiden keskuudessa. Sen ajan luksustuote.

Nikotiinin tupakasta kykeni ensimmäisenä 1800-luvulla eristämään Saksalainen kemisti Karl Reimann, vähän sen jälkeen nikotiinin kemiallisen kaavan (C5H7N) selvitti tiedemies Louis Melsens. Nikotiini on puhtaimillaan väritön ja hajuton nestemuodossa oleva aine. Jos nikotiini pääsee kosketuksiin ilman kanssa, saa se kellertävän sävyn.

Nikotiinia voidaan myös tuottaa synteettisesti, mutta tämä on vielä aika kallista. Suurin osa nikotiinituotteissa käytetystä nikotiinista onkin uutettu tupakkakasvista. Joissakin uuden sukupolven laadukkaissa nikotiinipusseissa on lääketieteellistä nikotiinia kuten esimerkiksi 77 pouchesin nikotiininuuskassa.

nikotiini ja sähkötupakat

Nikotiinin vaikutus elimistössä

Nikotiini nostaa elimistössä dopamiinin tasoja, joka aikaansaa mielihyvän tunteen. Nikotiini myös toimii rentouttavana ja piristävänä aineena. Se esimerkiksi rentouttaa lihaksia. Työmuisti ja keskittymiskyky saattavat hetkellisesti parantua. 

Poltettaessa nikotiini vaikuttaa lähes välittömästi ja vaikuttaa vielä noin kahden tunnin kuluttua. Nuuskan voimakkaimmat vaikutukset kestävät noin tunnin. 

Tupakkariippuvuus

Henkinen riippuvuus voi monelle olla voimakkaampi, kun itse fyysinen riippuvuus. Tämä johtuu monesta tupakointiin liitetyistä tavoista. Työpaikalla pidät tupakkatauon, aamulla otat ehkä kahvin ja tupakan samaan aikaan ja sitten on vielä kaikki muu sosiaalisiin tilanteisiin liittyvä tupakointi. 

Nikotiiniriippuvuus

Tutkimusten perusteella nikotiinikoukun voimakkuus on geneettisesti säädeltyä, eli nikotiiniriippuvuus on hyvin yksilöllistä. Joillekin yksiöille nikotiinin pidempiaikainen käyttäminen johtaa muutoksiin aivojen dopamiinia säätelevässä toiminnassa. Aivojen mielihyväalueilla on nikotiinireseptoreita, joihin normaalisti sitoutuu elimistön oma välittäjäaine asetyylikoliini. Nikotiinin kiinnittyminen niihin reseptoreihin aiheuttaa dopamiinin runsaampaa vapautumista. Dopamiinin määrän lisääntyminen taas aikaansaa mielihyvää, joka johtaa fyysisen riippuvuuden kehittymiseen.

Joillekin ihmisille tätä riippuvuutta ei taas välttämättä edes synny. Normaalisti kuitenkin nikotiinia pitkäkestoisesti käyttäneet ihmiset ovat niin pahasti koukussa, että on fiksuinta turvautua nikotiininkorvaustuotteisiin. Nikotiininkorvaustuotteet ovat turvallinen ja fiksu valinta. Ne eivät sisällä mitään tupakan palamisprosessista syntyviä myrkkyjä ja tukevat sen ajan, että ihminen pääsee tupakoinnin tapariippuvuudesta eroon. Markkinoilla on monenlaisia itsehoitolääkkeitä tarjolla. On inhalaattoria, nikotiinipurkkaa, laastareita, pastilleja ja lääkkeitä, jotka sisältävät pienen määrän nikotiinia. Suomen suosituimmaksi itsehoitolääkkeesi on kuitenkin viimeisen kahden vuoden aikana nousseet nikotiinipussit. Niitä voi laillisesti tilata netistä. Makuja ja merkkejä on tarjolla joka lähtöön. Nikotiinipussit ovat uusin itsehoitolääke tupakoinnin lopettamiseen ja ovatkin vallanneet markkinoita ympäri Eurooppan ja auttaneet lukemattomia ihmisiä pääsemään pysyvästi irti tupakoinnista. Nikotiinipussit ovat nuuskan tavoin käytettäviä nikotiiniannospusseja, jotka asetetaan ylähuulen alle josta nikotiini imeytyy limakalvon kautta verenkiertoon. Nikotiinipussit eivät sisällä lainkaan tupakan ainesosia ja ovat verrattavissa muihin nikotiinikorvaushoitotuotteisiin. Nikotiininuuska ei myöskään haise tai värjää hampaita.

Nikotiinin vieroitusoireet 

Nikotiinin käytön lopettamisesta seuraa vieroitusoireita. Vieroitusoireet johtuvat siitä, että vieroittautujan elimistö ja aivot ovat sopeutuneet riippuvuutta aiheuttaneeseen aineeseen.

Vieroitusoireet vaihtelevat nikotiiniriippuvaisuuden asteen mukaan. Ne voivat ilmetä hermostuneisuutena, masennuksena, keskittymisvaikeuksia, nälän tunteen kasvuna ja unettomuutena. Oireet voivat tuntua ikäviltä. Sinnittele, oireet helpottavat ajan kuluessaNikotiinin käytön lopettamisen jälkeen ensimmäiset vieroitusoireet alkavat tunnin kuluessa. Vieroitusoireiden vaikein ja hankalin vaihe on noin kolme päivää lopettamisesta. Vieroitusoireet pitkään nikotiinia käyttäneellä kestävät noin 3–4 viikkoa. On siis järkevää käyttää vähintään kuukauden nikotiinin korvaushoitotuotteita. Suurin osa tupakan lopettamisyrityksistä epäonnistuu ilman korvaavaa nikotiinituotetta.

Nikotiinin korvaushoitovalmisteet

Nikotiinia sisältävät nikotiinikorvaushoitovalmisteet ovat Suomessa ylivoimaisesti käytetyimpiä lääkkeitä. Niitä käytetään jopa enemmän kuin särkylääkkeitä.  Nikotiinikorvaushoidon tehosta vieroituksen apuna on vankkaa näyttöä. Näiden korvaushoitovalmisteiden tarkoituksena on vähentää tupakoinnin lopetuksen aiheuttamia vieroitusoireita. Nikotiininuuska on nykyään Suomen suosituin korvaushoitovalmiste ja voidaankin nähdä trendi, jossa esimerkiksi nuuskan tuonti vähenee, kun ihmiset siirtyvät tupakan ja nuuskan sijaan vähemmän haitalliseen nikotiininuuskaan.

Tupakoinnin lopettaminen kannattaa

Tupakointi on yleisin ennenaikaisen kuoleman aiheuttaja maailmassa. Tupakointi vaikuttaa koko elimistöön ja lisää vaaraa sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, keuhkosairauksiin ja erilaisiin syöpiin. Tupakointi onkin kiistatta yksi mykyllisin nautintoaine. Melkein joka toinen tupakoitsija kuolee ennenaikaisesti tupakan aiheuttamiin sairauksiin, ja kaikista maailmalla vuodessa tapahtuvista kuolemista noin 14 prosenttia liittyy tupakointiin. Tupakointi laskee odotettavissa olevaa elinikää yli kymmenellä vuodella. Vaikka olisit tupakoinnut koko ikäsi, niin tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina. Elimistö puhdistuu ja korjaantuu tupakan aiheuttamista tuhoista yllättävän nopeasti.

Painonhallinta

Nikotiini vähentää ruokahalua ja tehostaa aineenvaihduntaa. Tupakoinnin lopettaminen voi vähentää energian tarvetta perusaineenvaihdunnan hidastuessa. Jos ruokatottumukset pysyvät ennallaan, alkaa lisäkiloja kertymään. Nikotiinin lopettamiseen on siksi tärkeää liittää myös liikunnan lisääminen. Tupakoinnin lopettaneet lihovat usein, mutta paino palaa kyllä ajan kuluessa takaisin normaalille tasolle. 

Nikotiinimyrkytys

Liiallinen nikotiiniannos voi aiheuttaa myrkytysoireita kuten oksentelua tai ripulia. Myrkytysoireet saattavat olla myös huomattavasti vakavampia, mutta se vaatii jo erittäin ison annoksen nikotiinia kerralla elimistöön. Jos koira tai muu kotieläin syö suuren määrän tupakkaa on eläin vietävä välittomästi eläinlääkäriin. Aktiivihiili ja vatsahuuhtelu auttaa ettei nikotiini pääse täysmääräisesti imeytymään eläimen verenkiertoon mikä voisi pahimmillaan olla kohtalokasta.

Tupakkateollisuus ja nikotiinin tulevaisuus

Tupakkateollisuus on yksi maailman kannattavimpiä bisneksiä. Menestystarinan takana on vain yksi aine, nikotiini. Kansainväiset tupakkayhtiöt ymmärsivät tämän jo joskus 1960-luvulla. Kun sittemmin on tupakanpolton vaarat ja epäterveellisyys ymmärretty on politikot säätäneet lukemattomia lakeja tupakoinnin hankaloittamiseksi ja estämiseksi. Tupakointi on käytännössä enää kasvava markkina kehitysmaissa ja Aasiassa. Muualla maailmassa on siirrytty tupakkaa vähemmän haitallisiin nikotiinituotteisiin. Joissakin maissa sähkötupakoinnista on tullut todella suosittua. Suomessa sen käyttämisestä on tehty turhan kallista ja hankalaa. Myös makunesteet on kiellettyjä.

Zonnic taas on ollut menestystarina Suomessa. Zonnic oli se merkki joka aloitti nikotiinipussibuumin Suomessa. Nyt markkinoille on kuitenkin tullut monta huomattavasti Zonnicia parempaa ja pidemmälle kehitettyä nikotiinipussimerkkiä.

Pussit.com on Suomen johtava nikotiinipussien verkkokauppa. Sieltä löydät kattavasti tietoa tupakoinnin lopettamiseksi. Myynniissä myös laaja valikoima nikotiinista vieroittumiseen tarkoitettuja itsehoitolääkkeitä. Kaikki myynnissä olevat tuotteet ovat Suomen lainsäädännön mukaisia ja netistä tilatessa nikotiinipussit saapuvat postissa kotiin vain parissa, kolmessa arkipäivässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *