Sisällysluettelo
Nuuska on tupakasta valmistettu tupakkatuote, jota käytetään ylähuulen alla, josta sen sisältämä nikotiini imeytyy verenkiertoon suun limakalvojen kautta. Nuuskaa valmistetaan ilmakuivatusta tupakasta. Valmistusprosessissa tupakka jauhetaan joko karkeaksi, keskikarkeaksi tai hienoksi jauheeksi.
Sekoitusvaiheessa tupakkaan lisätään vesi ja suola, minkä jälkeen seosta lämmitetään. Lämmityksen jälkeen nuuska jäähdytetään ja siihen lisätään muut ainekset, yleensä ruokasoodaa, säilytysaineita ja erilaisia aromeja.
Suomessa nuuska on tupakkalain mukaan laiton tuote.
Nuuskan haitat
Nuuska on säilyttänyt suosionsa suomalaisen nuorison keskuudessa yhä tänäkin päivänä, toisin kuin tupakointi, jonka käyttö on vähentynyt Suomessa viime vuosina todella selvästi. Tupakoinnin lopettaminen onkin nykyisin trendikästä. Nuuskaaminen sen sijaan on kasvattanut suosiotaan tasaisesti, myös naisten keskuudessa.
Moni ajattelee nuuskan olevan harmitonta, mutta se ei aivan pidä paikkaansa. Nuuska on toki vähemmän haitallista kuin tupakka, koska sitä ei hengitetä keuhkoihin, mutta nuuskaajilla on aina selvästi suurentunut riski sairastua suusairauksiin, kuten suusyöpään.
Nuuskan muita terveyshaittoja ovat esimerkiksi nikotiiniriippuvuus, verenpaineongelmat, ja suoliston ongelmat. Nuuskasta löytyykin lähes 30 syöpää aiheuttavaa ja 2500 terveydelle haitallista ainesosaa, kuten esimerkiksi raskasmetalleja. Ei olekaan ihme, että yhä useampi nuuskankäyttäjä on vaihtanut nuuskan selvästi terveydelle vähemmän haitallisiin nikotiinipusseihin.
Nuuskan käytön yleisyys Suomessa
Nuuskan päivittäinen käyttö Suomessa on lisääntynyt viimeisten vuosien aikana erityisesti nuorempien ikäryhmien kohdalla. Nuuskaa käytti vuonna 2017 alle 65-vuotiaista aikuisista miehistä noin 5 prosenttia päivittäin, ja alle 35-vuotiaista miehistä 9 prosenttia.
Nuuskankäyttö on yleisintä ammattikouluissa opiskelevien nuorten keskuudessa, joissa nuuskaa käytti vuonna 2017 noin 17 prosenttia päivittäin.
Nuuskan käytön lopettaminen nikotiinipussien avulla
Oletko lopettamassa nuuskaamista? Huomattavasti terveellisempien mietojen nikotiinipussien avulla se onnistuu helposti, ja pusseja on paljon eri makuisia ja kokoisia. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että nuuskan lopettajien kannattaa valita kooltaan isompia nikotiinipusseja.
Isommat nikotiinipussit ovat enemmän nuuskamaisia ja takaavat paremman nuuskamaisen huulituntuman. Nuuskaajat ovat tottuneet myös siihen, että pussi kirvelee jonkin verran huulen ja ikenen välissä. Jos tätä kirvelyä ja ”poraamista” on vailla kannattaa mauksi valita jokin Ice Mint eli jäinen minttu.
Grantin Ice Cool on esimerkiksi suosittu nuuskankaltainen tuote. Myös Chapo White ja Killa Flash ovat olleet lähes aina nuuskaan tottuneiden henkilöiden makuun, unohtamatta Shiron tupakan aromilla maustettua Virginia Classicia.
Eri nuuskien nikotiinipitoisuudet
Nuuskan nikotiinipitoisuus vaihtelee huomattavasti eri nuuskien välillä. Useimmiten nuuska sisältää grammaa kohden n. 7-8 mg nikotiinia, mutta kaikkein vahvimmat ruotsalaiset nuuskat voivat sisältää 45 mg/g nikotiinia, ja Venäjällä on myyty jopa tästä huomattavasti vahvempaa nuuskaa, mikä on usein jo hengenvaarallista.
Nuuskan lopettajien käyttämissä nikotiinipusseissa, joita voi laillisesti tilata Suomeen, on vertailun vuoksi nikotiinia 4 mg yhtä annospussia kohden, joten kyseessä on huomattavasti järkevämpi vaihtoehto, joka kuitenkin tyydyttää useimpien nuuskankäyttäjien nikotiinintarpeen.
Nuuskan tuontirajoitukset ja tupakkalaki
Nuuska on nikotiinia sisältävä ja tupakasta valmistettu savuton tupakkatuote. Nuuskan maahantuontirajoituksista säädetään tupakkalaissa.
Nuuskaa saa tuoda yhden päivän aikana yhteensä enintään yhden kilon, joka on noin 23 askia irtonuuskaa tai 46 purkkia pussinuuskaa. Nuuskaa tuodaankin reilusti Ruotsin puolelta ja varsinkin isoista nuuskatukuista. Nuuskakairan tukku on niistä vanhin ja kuuluisin.
Nuuskakairan hinnat ovat tunnetusti halvat ja tarjonta laaja. Ihmiset rikkovat 1 kilon tuontirajoitusta usein ja nuuskaa tuodaa reilusti yli sallitun rahantekomielessä. Nuuska virtaa pohjoisesta Etelä-Suomeen jossa sitä kaupitellaan asiakkaille Facebookin nuuskaryhmissä.
Nuuskan historia
1400-1500 luvut ja nenänuuska
Elettiin 1400-luvun loppupuolta kun muuan Christopher Columbus purjehti Hispaniolan saarelle Karibialla ja näki alkuperäiskansojen hengittävän sieraimen kautta jotain pulveria. Sitä kutsuttiin nenänuuskaksi. Pulveri sisälsi enimmäkseen tupakkaa ja siitä innostuneina ottivat merimiehet mukaansa muutaman tupakkakasvin palatessaan takasin Portugaliin ja muihin Euroopan valtioihin.
Tupakkakasvilla uskottiin olevan monta lääketieteellistä hyötyä kuten migreenin parantaminen. Ranskan kuningashuone innostui juuri tästä syystä kovasti nenänuuskasta ja ei aikaakaan kun siitä tuli suosittu tuote myös yläluokan keskuudessa. Eniten siitä innostui kuitenkin Jean Nicot, Ranskan suurlähettiläs Portugalissa. Hän esitteli tupakkatuotteen Pariisissa kuningashuoneelle.
Nicot teki tuotteesta niin tunnetun että hänen nimeään alettiin käyttämään tupakka sanan sijasta. Jopa Carl von Linné alkoi käyttämään nimeä kasvien puolella. Nenänuuska olis siis ensimmäinen nuuska.
1600-luku: Nuuska keksitään
Ruotsin kuningashuone, kuten käytännössä kaikki Europan kuningashuoneet, oli innoissaan Ranskan nenänuuskasta ja Ruotsiin se rantautui 1600-luvun puolivälissä. Siitä tuli yläluokan status symboli ja nuuskaa vedettiin hienoista kultaisista ja hopeisista rasioista. Pari vuosikymmentä meni siihen että kaikki nuuska oli tuontitavaraa mutta pikkuhiljaa tupakkakasvia alettiin myös viljelemään kotimaassa, lähinnä Skånessa ja Smålandissa.
Nenänuuskan käyttö laski jyrkästi Ranskan vallankumouksen yhteydessä. Tuote assosioitiin liian voimakkaasti yläluokan luksustuotteeksi, ja valtaan päässyt työväenluokka ajoi voimakkaasti nuuskan sijaan tupakan polttamista ja siihen ihmiset nopeasti siirtyivätkin.
Samoihin aikoihin myös nuuskan käyttö Ruotsissa muuttui. Ruotsalainen kostea snus elikä nuuska keksitään. Sen valmistusprosessi oli yksinkertainen ja valmistuskulut edulliset. Uudesta tuotteesta tulee niin suosittu että se syrjäyttää markkinoilta käytännössä kokonaan nenänuuskan ja purutupakan.
Nuuskan tuotannosta vastasi alkuun paikalliset maanviljelijät mutta pikkuhiljaa sen ympärille alkoi muodostua isompia teollisia pelureita. Syntyi vielä tänä päivänäkin tunnettuja valmistajia. General Snus, Röda Lacket ja Ljunglöfs. Ettan oli niistä isoin.
Tänä päivänä valmistusmetodit ovat hieman erilaiset kun silloin joskus 1700-luvulla. Tupakkalehdet kuivataan ja jauhetaan puruksi, siihen lisätään vettä, suolaa, soodaa ja makuaineita. Lopuksi Swedish Snus fermentoi tuotteen korkeassa lämpötilassa ennen pakkaamista.
Nuuskan käyttö 1900-luvulla ja Euroopan Unionissa
1900-luvun alussa ruotsalaisen nuuskan käyttö lisääntyi räjähdysmäisesti ja nykyään monopolisoitu tupakkateollisuus kukoisti. Joka vuosi Ruotsista myytiin useita tonneja nuuskaa ulkomaille joista tulleilla voitoilla rahoitettiin osittain myös ruotsin puolustusvoiminen tarpeita ensimmäisen maailmasodan aikana.
Vaikka nuuskalla meni hyvin niihin aikoihin niin toi ensimmäinen maailmansota myös amerikkalaiset tupakkajätit europan markkinoille. Tupakat veivätkin osan nuuskan suosiosta useiksi vuosikymmeniksi. Vasta kun alettiin heräämään tupakan polton vaarallisuuteen ja haittoihin alkoi taas nuuska lisäämään suosiotaan kuin vastaavasti poltettavan tupakan käyttö väheni.
Vaikka kaikki tutkimukset osoittivat nuuskan olevan paljon vähemmän haitallista terveydelle kuin tupakanpoltto teki Euroopan unioni yllättävän päätöksen vuonna 1992 ja kielsi kaikki tupakkaa sisältävät ja suussa käytettävät tuotteet koko sen alueella pois lukien Ruotsin joka sai erityisluvan myydä ja valmistaa nuuskaa.
Tunnettuja nuuskamerkkejä
Irtonuuska näyttää täysin samalta kuin se näytti 250 vuotta sitten. Irtonuuska muotoillaan sormilla sopivan kokoiseksi annokseksi ja laitetaan ylähuuleen. Irtonuuskaa myydään kolmessa eri karkeusasteessa.
Tunnettuja merkkejä ovat Ettan, General ja Röda Lacket. Nuuskaa ei saa EU:n aluella myydä muualla kuin Ruotsissa, ja sieltä sitä virtaakin suomen pimeille markkinoille lähinnä Haaparannan kautta ja Ruotsin laivoilta.
Röda Lacket – 170 vuotias nuuskaklassikko
Röda Lacket on yksi markkinoiden suosikkinuuskista. Nykyään sitä valmistetaan vain irtonuuskana. Aikaisemmin valikoimasta löytyi myös Röda Lacket White Portionia mutta Swedish Match lopetti sen valmistamisen vuonna 2016. Röda Lacket julkaistiin alun perin jo vuonna 1850 ja sen trade mark rekisteröitiin 1897. Röda Lacket onkin toiseksi vanhin nuuskamerkki heti Ettanin jälkeen. Nuuska ostettu Haaparannan Nuuskakenraalista.
Makukuvaus nuuskasta:
Tehdas kuvailee makua näin. Tumman tupakkainen maku, jossa elementtejä kuivatuista hedelmistä, yrteistä ja savusta. Purkki sisältää 42 grammaa nuuskaa ja on voimakkuudeltaan 7.5mg/g nikotiinia.
Röda Lacket testissä
Nuuska tuoksuu voimakkaasti savuiselta tummalta tupakalta ja jonkin verran makeahkolta hedelmältä. Vaikea sanoa mutta ehkä vadelma tai mansikka. Röda Lacket on kuin muovailuvahaa ja siitä on helppo muovata sormilla sopivan kokoisia annoksia huuleen. Nuuska pysyy muodossaan ja huulituntuma on täydellinen. Nuuska maistuu samalta, kuin miltä se haisee. Käytän tätä testiä tehdessäni nuuska-annosta 50 minuuttia. Ei ongelmia valumisen kanssa. Nikotiinipitoisuus on valitettavasti suurempi kuin Suomessa sallittujen itsehoitolääkkeiden, ja tupakkatuotteena tämä nuuska on Suomessa kielletty.
Jos matkustat Ruotsiin, on tämä tuote kokeilemisen arvoinen. Siihen on syynsä miksi Ettan, General ja Röda lacket on olleet markkinoilla suhteellisen muuttumattomina melkein 200 vuotta. Toimivaa on turha parannella tai korjata. Suomen tupakkalaki kieltää tämän tuotteen myymisen yksiselitteisesti, joten suosittelemme esimerkiksi Shiro Virginia Classicia hieman vastaavan makuisena laillisena vaihtoehtona netistä tilaamiseen.
- Hyvä muokattavuus
- Kunnon vanhanliiton tupakan maku
- Liikaa nikotiinia tupakoinnin lopettamiseen
Original Portion nuuska
50 vuotta sitten nuuskaa oli saatavilla ainoastaan irtonuuskana. 1970 luvulla Swedish Match kuitenkin julkaisi maailman ensimmäisen pussinuuskan, Tre Ankare brändin alle. Sitä kutsutaankin nykyään nimellä Original Portion. Pussinuuska sai heti suuren suosion. Sen käyttäminen ei ollut niin sotkuista ja se myös oli hygienisenpää. 20 vuotta myöhemmin julkaistiin ensimmäinen White Portion jonka etuna oli ettei se värjännyt hampaita eikä muutenkaan valunut yhtä herkästi.
Portion snus elikä pussinuuska on pakattu pieniin kertakäyttöisiin annospusseihin. Maku ja nikotiini välittyy niistä välittömästi. Samalla tavalla kuin irtonuuskasta. Myös tämä tuote on Suomessa laiton.
Nuuskan hinta
Laadukkaat merkit maksavat Ruotsissa noin 50-70€ torni. Hinnat vaihtelevat kaupasta riippuen ja halvimmillaan nuuskaa saa Haaparannan nuuskatukuista tai Ruotsin laivalta. Halvat nuuskamerkit kuten Odens Cold Dry eivät maksa kuin reilun 20€ torni. Odens on Suomen suosituin nuuska. Ruotsissa sitä ei käytä juuri kukaan. Sitä myydään pääkaupunkiseudulla pimeästi noin 50€ tornihinnalla.
Lundgrens Skåne Portion nuuska
Fielder & Lundgrens alkoi valmistamaan nuuskaa vuonna 2015 tuotenimellä Lundgrens. Suurin menestys tuotemallistosta on ollut Lundgrens Skåne Vit Portion annosnuuska. Tuotteessa on uuden malliset innovatiiviset annospussit. Nikotiini ja maku pääsevät niistä imeytymään perinteisiä pusseja nopeammin.
Makukuvaus:
Lundgrens Skåne Vit on orgaaninen nuuska, jonka tupakka on kasvatettu Ruotsissa. Tarkemmin sanottuna Skånesta ja Fjälkingesta. Maun kuvaillaan olevan perinteinen tupakka yhdistettynä kukkiin ja marjoihin. Tuotteessa on innovatiivinen nuuskapussi, jonka kautta nikotiini imeytyy nopeammin. Itse nuuskarasia on myös erilainen. Herrasmieslokero on tehty joustavasta materiaalista.
Mitä enemmän olet rasiasta nuuskapusseja käyttänyt, sitä isommaksi on mahdollista käytettyjen osastoa kasvattaa. Rasia sisältää 21.6 grammaa nuuskaa ja 24 kappaletta nuuskapusseja. Nikotiinin vahvuus on 8mg/g, annosvahvuuden ollessa 7.2mg. Annospussi sisältää pieniä reikiä mutta on taidokkaasti tehty. Pussi ei vuoda tupakkaa niiden kautta.
Aivan kuten edellä mainitut tuotteet, myös tämä tuote on Suomessa tupakkalain mukaan yksiselitteisesti laiton.
Skåne Vit nuuska testi:
Tuote tuoksuu tupakalta ja marjoilta. Kirsikalta ja karpalolta. Nuuska maistuu huulessa välittömästi. Marjat maistuvat selkeästi. Sopivan voimakas tuote. Kestää käytössä noin tunnin.
Jos käyt Ruotsin puolella, tätä kannattaa kokeilla. Tämä tuote ostettu Nuuskakairan tukusta Haaparannasta. Hinta on keskitasoa.
4/5
White Portion nuuska
Vuonna 1998 julkaistaan ensimmäinen White Portion pussinuuska. Erona normaaliin Original pussinuuskaan sitä ei valmistuksessa kostuteta ollenkaan. Tällöin se ei myöskään valu yhtä helposti ja nopeasti.
Swedish Match – General One White Portion nuuska
Swedish Match kuvailee tuotettaan näin. Voimakas, pehmeä ja maukas. Yhtiö kertoo, että General One kehitettiin kuluttajien uusia toiveita silmällä pitäen. Onen pussiin käytettiin uutta kehittyneempää materiaalia. Hinnaltaan tämä on keskihintainen nuuska.
Tuote kehitettiin idealla, että sen tulisi maistua samalta kuin Göteborgs Rape mutta olla hivenen pehmeämpi, voimakkaampi ja antaa paremman huulituntuman. Nuuskat myös pakataan tyylikkäästi tähtikuvioon rasian sisällä.
Makukuvaus:
Keveyt ja mausteinen tupakka, jonkin verran bergamotia, sitruunaa ja teetä. Purkki sisältää 17.6 gramma, 22 annospussia joiden vahvuus on 11.3mg, eli ei olisi nikotiinipitoisuutensa osalta laillinen tuote Suomessa, vaikka ei sisältäisi tupakkaa lainkaan.
General One testi:
General One Portion tuoksuu perinteiseltä Generalilta. Bergamot, tupakka ja pippuri. Maku on hivenen voimakkaampi. Varsinkin pippurin ja sitruunan huomaan normaalia Generaliin verrattuna paremmin. Pussin pehmeys on hyvä. Myös huulituntuma on hyvä, vaikka pussi on reilusti alle gramman. Tarkalleen o.8g. Makua ja nikotiinia pussi antaa välittömästi. Huulessa pussi pysyy reilusti yli tunnin. Purkki design, tähtikuvioon järjestetyt annostyynyt, pussin pehmeys, huulituntuma ja käyttöaika. Tuote ostettu Nuuskakenraalin nuuskatukusta Ruotsin Haaparannasta.
Muistutamme tämänkin tuotteen kohdalla, että kyseessä on Suomessa laiton tuote, joten sitä voi suositella ainoastaan Ruotsissa asuville tai siellä vieraileville henkilöille.
5/5
Original Portion, White Portion nuuskaa myydään eri kokoisissa annospusseissa.
- Large: painoa 0.7-1.1g
- Slim: painoa 0.5-07g
- Super Slim: painoa 0.5-07g
- Mini: painoa 0.3-0.5g
Yhteenveto
Yhteenvetona voidaan todeta, että nuuskankäyttö on Suomessa ollut pitkään tasaisessa kasvussa etenkin nuorten keskuudessa, mikä on edesauttanut tupakoinnin vähentymistä.
Tällä hetkellä nikotiinipussit ovat selkeästi se seuraava askel matkalla terveellisempään elämään, ja todella moni nuuskankäyttäjä onkin oivaltanut, että nuuskalle on olemassa huomattavasti terveellisempi vaihtoehto.
Suosittelemme siis lopettamaan nuuskankäytön, tai jos lopettaminen ei tunnu hyvältä idealta, niin ainakin vaihtamaan nuuskan Pussit.com -verkkokaupastamme saataviin nikotiinipusseihin, joiden tilaaminen Suomeen on 4 mg/annospussi maksimivahvuudessa täysin laillista.
Lähteitä ja lisätietoa nuuskasta
- Voi hyvin! -päivän : Liikkuminen, tupakka ja nuuska -osaprojekti
(Lehto & Vänskä 2010) - Nuuska ja energiajuomat: oppitunnit peruskoulun 5. – 6. luokan oppilaille
(Havilo & Eränummi 2019) - Suunhoito, tupakka, nuuska ja alkoholi urheilevien nuorten miesten elämässä (Hänninen, Johanna 2014)
- Tupakointi, nuuska ja imetys: Tupakoivan tai nuuskaavan äidin ohjaus-kirjallisuuskatsaus
(Kortelainen & Kulmala 2021) - Nuuskan käytön haitat: Posteri yläkouluikäisille
(Kaasinen & Heiskanen 2020) - Nuoriso-ohjaajien kokemuksia nuorten nuuskan käytöstä ja siihen puuttumisesta
(Holm & Ranta 2021) - Säkit suussa? 5.-9.-luokkalaisten ajatuksia nuuskasta
(Pitkänen, Palin & Paukku 2020) - Yläkouluikäisten nuuskan käyttö ja sen terveysvaikutukset suun alueella
(Korvenpää & Koski 2020) - Oral use of Swedish moist snuff (snus) and risk for cancer of the mouth, lung, and pancreas in male construction workers: a retrospective cohort study (Luo, Ye et al. 2007)
- Swedish snus use is associated with mortality: a pooled analysis of eight prospective studies (Byhamre, Araghi et al. 2020)
Usein kysyttyjä kysymyksiä
Nuuska on tupakkatuote siinä missä tupakkakin, joten molemmat sisältävät syöpää aiheuttavia ja terveydelle haitallisia yhdisteitä valtavan määrän. Nuuskassa on yli 2500 kemikaalia, joista lähes 30 on syöpää aiheuttavia. Nuuskan nikotiini imeytyy hitaammin kuin tupakasta, mutta koska sitä käytetään usein pidempään, voi imeytynyt nikotiinimäärä olla suurempi kuin tupakassa.
Nuuska on tupakkatuote ja sisältää yli 2000 terveydelle haitallista kemikaalia sekä kymmeniä karsinogeeneja. Nikotiinipusseissa ei ole tupakkaa, joten haitallisia yhdisteitä on huomattavasti vähemmän. Suomeen laillisesti tilattavissa olevat nikotiinipussit sisältävät nikotiinia vain maksimissaan 4 mg/annospussi, joten ne ovat terveydelle huomattavasti parempi vaihtoehto.
Nuuskan hajua on vaikea kuvailla. Joidenkin mielestä se muistuttaa ummehtuneen purukumin ja navetan yhdistelmää. Toiset nuuskat taas muistuttavat hajultaan hammastahnaa. Usein nuuskankäyttäjät alkavat kuitenkin ajan mittaan pitämään nuuskantuoksusta.
Tavallinen nuuska sisältää pääasiassa tupakkaa ja vettä, minkä lisäksi nuuskassa on yhteensä noin 2500 erilaista kemikaalia, mistä tunnetuimpia ovat natriumkloridi eli ruokasuola, natriumkarbonaatti, kosteudensäilytysaineet ja aromit.
Nuuskan haittoja ovat esimerkiksi suun limakalvojen vauriot, ikenien vetäytyminen, syöpäsairaudet, vaikutukset sydämeen ja verenkiertoon ja raskaudenaikaiset komplikaatiot. Myös pahanhajuinen hengitys voidaan laskea haittoihin. Osa nuuskan haitoista häviää kun käytön lopettaa, mutta esimerkiksi ikenien vetäytyminen on usein palautumaton ongelma.
Nuuskaa käytetään laittamalla irtonuuskaa tai nuuskapussi yleisimmin ylähuulen sisäpuolelle, tai johonkin muuhun paikkaan suussa, jossa sen sisältämä nikotiini ja muut ainesosat imeytyvät verenkiertoon.
Nuuskan nikotiinipitoisuus vaihtelee yleisestä n. 8 mg/g vahvuudesta jopa 45 mg/g -vahvuiseen nuuskaan, jota saadaan Ruotsista. Venäjällä on tavattu vieläkin nikotiinipitoisuudeltaan vahvempaa hengenvaarallista nuuskaa. Nuuskankäytön korvikkeena käytettävät laillisesti Suomeen tilattavissa olevat nikotiinipussit sisältävät nikotiinia maksimissaan 4 mg/annospussi.
Nuuskan vaikutukset ovat lyhyellä tähtäimellä kiihtynyt keskushermoston toiminta, huimaus ja lievä hyvänolontunne. Pitkäaikaisessa käytössä nuuskan käytöstä seuraa usein nikotiiniriippuvuus, suun limakalvojen ongelmia, ja muita terveyshaittoja.
Säännöllinen nuuskankäyttö lisää syöpäriskiä suusyövän ja ruokatorven syövän osalta. Nuuskankäytöstä aiheutuvaa syöpäriskiä voi pienentää vaihtamalla tavallisen nuuskan mietoihin tupakattomiin nikotiinipusseihin.
Maailman vahvimman nuuskan titteli on vaikeaa antaa yhdelle tuotteelle tai merkille, mutta Suomessa käytetyistä merkeistä esimerkiksi Siberia (nikotiinia 21,5 mg/annospussi), R42 (nikotiinia 18,5 mg/annospussi) ja Oden’s (16,5 mg/annospussi) ovat tunnettuja vahvuudestaan.
Vuonna 2017 nuuskaa käytti Suomessa alle 65-vuotiaista miehistä päivittäin 5% ja alle 35-vuotiaista miehistä 9%. Naisista nuuskaa käytti noin yksi prosentti nuuskaa päivättäin. Nuuskankäyttö on todennäköisesti vähentymässä parhaillaan, terveellisempien nikotiinipussien yleistyessä.
Nuuskankäyttö kannattaa lopettaa esimerkiksi nikotiinipussien avulla mm. syöpäriskin, pahanhajuisen hengityksen, ienongelmien ja nikotiiniriippuvuuden takia. Nikotiinipitoisuudeltaan miedommat nikotiinipussit ovat selvästi vähemmän haitallinen vaihtoehto nuuskalle.
Markkinoiden parhaan nuuskan titteli riippuu ihan käyttäjästään, mutta Suomessa suosittuja nuuskamerkkejä ovat esimerkiksi Killa, Siberia, Pablo, R42, Kaptens Mint ja Oden’s. Useimmiten suomalaiset haluavat mahdollisimman vahvoja nuuskia, koska maahantuonti on hankalaa.
Ruotsin suosituimpia nuuskabrändejä ovat Knox, Lundgrens, LD, One, Granit, General ja XR. Suomessa suosittuun Oden’siin eivät ruotsalaiset tunnu koskevan pitkällä tikullakaan.
Netissä myydään nuuskaa, mutta Suomeen sitä ei saa lain mukaan tilata. Suosittu vaihtoehto on tilata laillisia nikotiinipusseja, joiden nikotiinipitoisuus per annospussi on maksimissaan 4 mg. Kaikki Pussit.com -verkkokaupan myymät nikotiinipussit sisältävät nikotiinia alle tuon rajan, joten niiden tilaaminen Suomeen 3kk omaa käyttöä vastaavassa määrässä on täysin laillista.