Itsehoitolääkkeet tupakoinnin lopettamiseksi

Nicorette, Zonnic,nikotiinin korvaushoito

Päivitetty 31.08.2022

Vuosi vaihtui taas ja ihmiset ovat luvanneet mitä ihmeellisimpiä asioita. Moni niistä liittyy terveellisempiin elämäntapoihin ja yksi ikilupaus onkin tupakanpolton lopettaminen.
Yhteiskunta on samaan aikaan kantanut oman kortensa kekoon kiristämällä rajoituksia, tehnyt kieltoja ja nostanut esimerkiksi nikotiinin valmisteveroa. Moni on kuitenkin myös samaan aikaan ihmetellyt erinaisia poliittisia päätöksiä. Miksi kieltää monet vaihtoehtoiset nikotiinin korvaushoitotuotteet kuten Nicorette? 
WHO on laittanut tavoitteekseen, että 100 miljoonaa ihmistä lopettaisi tupakan polton. Moni kuitenkin epäonnistuu omassa yrityksessään koska ei saa tarvittavaa apua sopivista itsehoitolääkkeistä.

Poliittinen dilemma

Samaan aikaan kun WHO on toivonut apua medialta valistamisen suhteen, on isoja sosiaalisen median yhtiöitä kielletty antamasta mainostilaa nikotiinin korvaushoitotuotteille. Tämä pätee esimerkiksi Facebookiin, Googleen ja Amazoniin.

Nikotiinin korvaushoitotuotteet rinnastetaan edelleen liian usein itse savukkeisiin. Jos halutaan tulevaisuudessa elää maailmassa jossa yhä useampi olisi savuton pitäisi ymmärtää, että jollain tuella ja metodilla ne jotka jo tupakoivat, saataisiin myös onnistumaan lopettamaan. Ennaltaehkäisevä valistus toimii hyvin vain heille, jotka eivät jo ole aloittaneet tupakointia ja riippuvaisia nikotiinista. Paras ja tehokkain tapa päästä tupakasta eroon on asteittainen päivittäisen nikotiinimäärän vähentäminen ja korvaushoidon ylläpitäminen ainakin sen aikaa, että pääsee tupakoinnin sosiaalisista riippuvuudesta ja käytösmalleista kuten esimerkiksi työpaikan tupakkatauoista eroon.

Ongelmana on ettei 20 vuotta sitten kun neuvoteltiin toimista, joiden oli tarkoitus vähentää maailmanlaajuista tupakointia ollut vielä varteenotettavia korvaushoitotuotteita kehitettyinä. WHO kutsui kokoukseen tupakkateollisuuden tiedemiehiä esittelemään tuotteita jotka olisivat vähemmän haitallisia terveydelle. Heillä ei silloin vielä ollut mitään uutta korvaavaa tuotetta mitä välittömästi tuoda myyntiin. Sovittiinkin että tuotteita aletaan asteittain tuomaan markkinoille ja myyntiin sitä mukaan, kun niitä saadaan turvallisesti kehitettyä.

Suunnitelmat

WHO: suunnitelissa on että 100 miljoonaa tupakoitsijaa maailman noin 1.1 miljardista tupakan polttajasta saataisiin kokonaan tumppaamaan lähivuosina. Ilman tukea ja nikotiinin korvaushoitotuotteita se ei todennäköisesti tule onnistumaan. WHO:n pitäisikin välittömästi tehdä riippumaton tutkimus eri korvaustuotteiden hyödyistä ja haitoista. Jos hyödyt ovat merkittävästi haittoja suuremmat pitäisi myös korvaustuotteita koskevia rajoituksia höllentää selvästi. 
Samaten EU:n pitäisi tehdä yhtenevät säädökset jokaiseen jäsenmaahan.

Savukkeet ja sikarit

On kiistatta selvää että savukkeiden polttaminen on se kaikkein  haitallisin tupakkatuotteiden käyttömuoto. Tupakan polttamisesta syntyvä savu sisältää syöpää aiheuttavia karsinogeenejä ja satoja muita haitallisia myrkkyjä. Poltettava tupakka kuormittaa koko kehoa ja aiheuttaa esimerkiksi keuhkosyöpää, keuhkoahtaumatautia ja sydän sekä verisuonitauteja.


Sähkötupakka

Sähkötupakointi lisää riskiä sairastua syöpään ja sydän sekä verisuonitauteihin huomattavasti oikeaa tupakointia vähemmän. Tämä johtuu siitä, että sähkötupakan höyryssä ei ole tupakansavun sisältämiä haitallisia kemikaaleja, tervaa tai häkää.

Sähkötupakan höyryssä on nikotiinia, mutta ei muita tupakan poltosta syntyviä satoja haitallisia yhdisteitä. Se on siis käyttäjälle turvallisempi tapa toimittaa nikotiinia elimistöön.

Ongelmana on ettei ala ole kovin hyvin valvottu ja nikotiininesteitä valmistaa useat pienemmät tehtaat. Kuluttaja ei aina tiedä mitä nesteet tarkalleen sisältävät. 
Suosi siis vain tunnettuja valmistajia, jos tämä on sinun valintasi korvaushoitotuotteeksi!

Nikotiinilaastari

Nicotinell nikotiinilaastari sisältää hitaasti vapautuvaa nikotiinia jolloin elimistön nikotiinipitoisuus nousee hitaasti ja pysyy tasaisena. Laastari ei ole äkilliseen tupakanhimon apu, vaan se on vieroitukseen liittyvien oireiden ennalta ehkäisijä. Myynnissä on eri vahvuisia ja 16 tunnin sekä 24 tunnin malleja.

Nikotiinilaastarin tavallisimpia sivuvaikutuksia ovat iho-oireet ja univaikeudet.

Nicorette nikotiinipurukumi ja nikotiinitabletit

Eniten käytetty korvaushoitovalmiste on Nicorette purukumi. Purukumista nikotiini irtoaa pitkään ja hitaasti. Nikotiinin irtoamisen huomaa maun voimakkuuden perusteella joka korreloi vapautuvan nikotiinin määrää. Nicorette purukumin pureskelutekniikka on myös tärkeää omaksua. Purukumia käyttävät valittavat usein leukojen kipeytymistä.  Nicorette ei ole tarkoitettu samanlaiseen jatkuvaan pureskeluun kuin tavallinen purkka. 
Vatsavaivat ja närästys ovat suhteellisen yleisiä sivuoireita.

Imeskelytabletista vapautuu nikotiinia kun sen maku muuttuu voimakkaaksi. Tabletti siirretään sen jälkeen poskeen ja kun maku heikkenee tablettia imeskellään taas uudelleen. Tabletit ovat tarkoitettu henkilöille jotka ovat tupakoineet alle 20 savuketta päivässä. Vatsavaivat ja närästys ovat suhteellisen yleisiä sivuoireta

Kielenalustabletti sulaa hitaasti kielen alle. Sen vaikutus alkaa jo 2–3 minuutissa. Imeskelytabletin käyttö muistuttaa nikotiinipurukumin käyttöä. Nikotiinia tabletista erittyy noin 30 minuuttia.

Suusumute

Suusumute on uusi annostelumuoto. Siinä sumutetaan nikotiinia suoraan suun limakalvoille. Sitä ei siis vedetä henkeen. Useimmat heistä jotka ovat tupakoinnet runsaammin tarvitsevat 1–2 annosta 30–60 minuutin välein tupakanhimon estämiseksi.. Asteittain annosta lasketaan. Voi aiheuttaa huulien rohtumista ja suun ärsytystä.

Inhalaattori

Inhalaattorista nikotiini imetään suukappaleen kautta suuhun.. Inhalaattoriin asetetaan kapseli joka painuu rikki kun inhalaattori sulkeutuu. Inhalaattorista ei ole tarkoitus vetää lääkettä henkitorveen ja keuhkoihin vaan pelkästään suuhun. Kapseleita tarvitaan yleensä 6-12 kappaletta päivässä

Nikotiinipussit

Uusin tuote. Nikotiinipussit nauttivat suurta suosiota monessa Euroopan maassa. Yleistynyt nyt myös meillä Suomessa, esimerkiksi Zyn nuuska on tällä hetkellä Skandinaviassa erittäin suosittu ja monella on kokemuksia Zonnic -itsehoitotuotteista. Voimakkuudet 2-4 mg:n välillä. 
Lue lisää kotisivuiltamme. Sieltä löydät kattavan info-paketin miten tilata nikotiinipussit netistä Suomeen.

Moni on korvannut kokonaan nuuskan vaivalloisen hakemisen esimerkiksi Haaparannassa toimivista Nuuskakairan tyylisistä nuuskatukuista, ja tilaa vastaavat tuotteet laillisesti kotiovelleen netin kautta.

Nikotiinipussien avulla tupakointi ja nuuskankäyttö on helpompaa lopettaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *