Uusi tupakkalaki 2021

Uusi tupakkalaki 2022

Päivitetty 28.07.2022

Uusi tupakkalaki on tarkoitus astua voimaan 1.1.2022. Uusi tupakkalaki tähtää siihen, että Suomi olisi savuton vuoteen 2030 mennessä. Tämä on kunnianhimoinen tavoite ja paljon sen onnistumisesta riippuu EU:m yhteisistä päätöksistä ja mikä tilanne tupakkatuotteiden suhteen on Suomen naapurimaissa. Pahimmassa tapauksessa tavoite vain luo ison pimeän markkinan ja valtion kirstu jää ilman verotuloja. 

Tupakkalakia on kehitetty vuosien kuluessa moneen kertaan. Sen ja valistuksen myötä tupakointi on vähentynyt paljon ja asenteet muuttuneet, Aikaisemmat kiristykset tupakoinnin rajoittamisen suhteen ovat tosin toimineet hyvin. Tupakointi on vähentynyt kaikissa ikäluokissa. Varsinkin nuorissa. Yhä harvempi teini tai juuri täysi-ikäiseksi tullut aloittaa tupakoinnin. Siitä on jotenkin tullut jopa säälittävää eikä se ole cool niin kuin aikaisemmin yläasteikäisten parissa. Nykyään päivittäin miehistä tupakoi reilut kymmenen prosenttia ja naisista vajaat kymmenen prosenttia.

Eduskunnalle annetun uuden tupakkalain pääpiirteet

STM on valmistellut uutta lakia hallitutusohjelman mukaisesti. Vastaavana ministerinä on toiminut Krista Kiuru. Lakiehdotus on ehtinyt jo käydä läpi lausuntokierroksen ja asiantuntijakierroksen. STM:n lakiehdotuksessa on esitetty muutettavaksi esimerkiksi nämä asiat.

Tupakka-askeista poistuisivat muun muassa bränditunnukset ja logot. Ideana on vähentää tuotteiden houkuttelevuutta. Tarkoitus olisi yhdenmukaistaa kaikkien tupakka-askien ulkonäkö vuoteen 2023 mennessä.

Lisäksi tupakkatuotteiden tunnusomaisten tuoksujen ja makujen kieltoa laajennettaisiin kaikkiin tupakkatuotteisiin, kun nykyisin kielto koskee vain savukkeita ja kääretupakkaa. Tunnusomaisia makuja tupakkatuotteissa ovat esimerkiksi kahvi, marjat ja mentoli. Myös makukortit otettaisiin pois myynnistä.

Tupakointi kiellettäisiin leikkikentillä ja yleisillä uimarannoilla. Tupakointi olisi jatkossa kiellettyä myös suurimmassa osassa bussikatoksia. Lapsia halutaan suojella passiivisen tupakoinnin haitoilta ja samalla vähennettäisiin myös tupakoinnista aiheutuvaa roskaamista ja ympäristöhaittoja. Tupakantumpit ovat maailman yleisin roska.

Onko uusi tupakkalaki toimiva?

Täyskielto toimii harvoin. Sen sijaan käytön lopettamisen tukeminen on kannustettava idea. Tupakointi on nyt jo tehty hankalaksi edellisen 2016 voimaan tuleen tupakkalain puitteissa. Monella työpaikalla ei saa polttaa, ei lentokoneissa, ravintoloissa, junissa eikä jopa joissain taloyhtiöissä. Yhteiskunnan pitäisi paremmin tarjota vaihtoehtoja perinteisille ja myrkyllisille savukkeille. Jos aikuinen tupakoitsija ei pysty lopettamaan tupakan polttamisesta yrityksistään huolimatta, hänellä tulisi olla oikeus saada apua lopettamiseen vähemmän haitallisia nikotiinin korvaushoitotuotteista.

Nikotiiinikorvaushoito avuksi?

Nikotiinikorvaushoitotuotteet ovat oiva keino avittaa niitä ihmisiä, jotka jo polttavat ja ovat nikotiinista riippuvaisia. Korvaushoitotuotteet lieventävät vieroitusoireita. Monia korvaushoitotuotteita kuten nikotiinilaastareita ja nikotiinipurukumeja on helposti saatavilla lähimarketeista ja kioskeilta mutta jos haluat laadukkaita 4mg nikotiinia sisältäviä nikotiinipusseja joudut tilaamaan ne verkkokaupasta ulkomailta. Suurin ja laadukkain niistä on Pussit.com. Tilaaminen on helppoa, turvallista ja nopeaa.

Mikäli olet suunnitellut tupakoinnin lopettamista, kannattaa ehdottomasti turvautua johonkin korvaushoitoon ainakin kuukaudeksi, kahdeksi. Tupakoinnin lopettamisesta on vain ja ainoastaan hyviä seurauksia terveydellesi. Ja kaiken lisäksi säästät rahaa ja luontoa.

Tsemppiä lopettamiseen!

Lähteet:

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_141+2021.aspx

https://stm.fi/-/hallitus-antoi-esityksen-tupakkalain-muuttamisesta-tupakkatuotteiden-pakkauksia-halutaan-yhdenmukaistaa

https://valtioneuvosto.fi/hanke?tunnus=STM011:00/2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *