Stevia

Stevia on kasvi, joka on saanut erityishuomiota etenkin sen makeuttavien ominaisuuksien ansiosta ja kyseistä tuotetta käytetään monesti esimerkiksi sokerin korvikkeena. Tämän hyödyllisen kasvin terveysvaikutukset ovat olleet tiedossa jo vuosisatojen ajan ja sitä on käytetty osana ruokavaliota pitkään etenkin sen synnyiseuduilla Etelä-Amerikassa.

Stevian makeuttavat yhdisteet, stevioliglykosidit tarjoavat mielenkiintoisen vaihtoehdon sokerille ja muille makeutusaineille, kuten aspartaamille. Luettuasi tämän artikkelin, saat paremman kuvan siitä, mitä stevia on, sen valmistuksesta ja erilaisista käyttötarkoituksista.

Löydät verkkokaupastamme laadukkaimmat Stevia -valmisteet kohtuuhintaan.

Arvostelu tuotteesta: 0 / 5
11.90
24 Bonuspistettä
Arvostelu tuotteesta: 0 / 5
4.95
10 Bonuspistettä
Arvostelu tuotteesta: 0 / 5
15.90
32 Bonuspistettä
Arvostelu tuotteesta: 0 / 5
27.90
56 Bonuspistettä

Stevian historiaa

Stevia on alun perin kotoisin Etelä-Amerikasta, tarkemmin sanottuna Brasiliasta ja Paraguaysta, joissa sitä on käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin sekä osana ruokavaliota satojen vuosien ajan. Tämä kasvin hyödyistä tiedettiin laajemmin jo 1900-luvun alkupuolella, mutta makeutusaineena sitä on käytetty vasta 1970-luvulta lähtien.

Kasvuvaiheessa stevia tykkää auringonvalosta ja se viihtyy parhaiten trooppisessa tai subtrooppisessa ilmastossa. Jopa yli 1,5 metrin korkuiseksi parhaimmillaan kasvavan kasvin lehdet ovat täynnä makeita ainesosia, joiden huolellinen käsittely on olennainen osa stevian valmistusprosessia.

Stevian kemialliset yhdisteet

Kuten mainittua, stevian makeuttavat yhdisteet saadaan kasvin lehdistä ja koostuvat lähes täysin stevioglykosideista. Näistä tunnetuimpia ovat steviosidi sekä rebaudiosidi A, B, C ja D. Kaikilla näillä yhdisteillä on eri makeusprofiilit ja makeusasteet, mikä tekee steviasta erittäin monipuolisen kasvin makeutusaineiden valmistusprosessia ajatellen.

Rebaudisiodi A on kenties kaikkein suosituin stevian yhdisteistä sen puhtaan makuprofiilin ansiosta. Steviosidia on niin ikään todella yleisessä käytössä ja se on kaikkein makein stevian yhdiste.

Sakkaroosiin verrattaessa stevioglykosidit ovat jopa 300 kertaa vahvempia, mikä tarkoittaa, että haluttu makeustaso on saavutettavissa vain pienellä määrällä stevian uutetta. Tämän myötä kyseisen superkasvin käyttäminen makeuttajana on huomattavasti taloudellisempaa ja ympäristöystävällisempää verrattuna sokeriin.

Onko stevian käyttäminen turvallista?

Tämän kasvin ominaisuuksia on tutkittu laajalti ja yleisesti sitä pidetään turvallisena ja hyvänä vaihtoehtona sokerille tai muille makeutusaineille. Yksi stevian merkittävimmistä eduista on, ettei se sisällä lainkaan kaloreita. Tästä johtuen se sopii loistavasti niille, jotka haluavat kontrolloida kalorinsaantiaan tai pudottaa painoaan. Stevia on myös monia muita makeutusaineita parempi vaihtoehto diabeetikoille tai insuliiniherkille, sillä kasvin yhdisteet eivät nosta verensokeria.

Steviaa pidetään sokeria parempana tuotteena myös suun terveyden kannalta, koska se ei tarjoa bakteereille ravintoa, mikä voi vähentää hampaiden reikiintymistä. Jotkut tutkimukset ovat antaneet viitteitä, että stevian käytöllä on mahdollista tasapainottaa suoliston toimintaa ja ehkäistä ruoansulatusvaivoja. Sillä uskotaan olevan myös positiivisia vaikutuksia tulehdusten vähentämiseen, mutta näille tutkimuksille ei ole vielä konkreettista näyttöä.

Stevian käyttö elintarviketeollisuudessa

Stevian käyttäminen elintarviketeollisuudessa on yleistynyt 1970-luvun jälkeen räjähdysmäisesti ja sen hyödyt ovat yhä paremmin myös tavallisten ihmisten tietoisuudessa.

Tätä luonnollisten ja terveellisten ominaisuuksien kyllästämää yhdistettä käytetään monenlaisissa tuotteissa, kuten juomissa, makeisissa ja leivonnaisissa. Stevian suosio on kasvanut erityisesti leivonnassa, sillä se säilyttää makeutensa myös kuumennettaessa, joka tekee siitä erityisen tärkeän ainesosan monen keittiössä.

Makeutusaineet, kuten aspartaami ja sakkariini ovat edelleen todella yleisessä käytössä elintarviketeollisuudessa, mutta kummankin käyttöön liittyy todella paljon kysymysmerkkejä. Etenkin aspartaami on ollut monessa maassa kokonaan kiellettyjen aineiden listalla sen käytöstä mahdollisesti aiheutuvien terveysriskien takia.

Stevia tarjoaakin varteen otettavan vaihtoehdon näille kahdelle keinotekoiselle makeuttajalle, ja juuri sen luonnollisuus on kova valttikortti nykypäivän markkinoilla.

Lisääntyneen kysynnän takia, steviaa on tänä päivänä saatavilla useassa eri muodossa, kuten kuivattuina lehtinä, nesteinä ja jauheina. Nämä eri käyttömuodot tarjoavat joustavuutta eri käyttötarkoituksiin, ja voivat olla erittäin hyödyllisiä sekä kotitalouksissa että ravintoloissa sekä osana tavallisen ihmisen jokapäiväistä arkea.

Voiko steviaa käyttämällä noudattaa terveellisiä elämäntapoja?

Steviaa sisältävät valmisteet ovat tänä päivänä varsin suosittuja myös lisäravinteissa ja sen terveysvaikutuksia hyödynnetään useissa proteiinijauheussa, vitamiinivalmisteissa sekä aminohappotuotteissa. Koska kyseessä on täysin kaloriton makeuttaja, stevia tarjoaa urheilevalle ihmiselle mahdollisuuden tyydyttää makeanhimo sokeriin verrattuna terveellisemmällä vaihtoehdolla. Verrattuna perinteisiin makeuttajiin, stevian avulla päivittäistä kalorinsaantia on huomattavasti helpompaa hallita.

Onko stevian käytöllä huonoja puolia?

Vaikka stevian käyttöön liittyy runsaasti hyviä puolia, on sen kohdalla joitain seikkoja, jotka on syytä ottaa huomioon. Tuotteen lakritsinen aromi jakaa voimakkaasti mielipiteitä, eikä ole luonnollisesti kaikkien mieleen. Tämä tarkoittaa sitä, että stevian valmistusprosessi pitää sisällään useita vaiheita ja sen aikana käytetään monia makuyhdisteitä toivotun kokonaisuuden aikaansaamiseksi.

Kokonaan toinen asia on tuotteiden puhtaus ja laatu. Stevia on noussut yhä suositummaksi ainesosaksi varsinkin elintarviketeollisuudessa, minkä myötä markkinoilla on lukemattomia yhdistettä sisältävää tuotetta.

Stevia-pitoisten tuotteiden laatu vaihteelee runsaasti, joten valmisteen sisältöön on hyvä perehtyä ennen ostopäätöksen tekemistä. Tämä onnistuu parhaiten valitsemalla vain puhtaita stevioliglykosideja sisältäviä valmisteita, joihin ei ole lisätty ylimääräisiä täyteaineita.

Kuten kaikkien muidenkin viljetävien kasvien kohdalla, luonnon hyvinvointi mietityttää monia. Vaikka stevia on itsessään varsin ympäristöystävällinen vaihtoehto sokerille, sen viljelyalueiden laajeneminen saattaa vaikuttaa luontoon negatiivisella tavalla.

Yhteenveto

Stevian käyttö erilaisiin tarkoituksiin ja siihen kohdistuvat tutkimukset kehittyvät jatkuvasti. Tämä tarkoittaa sitä, että uudet tutkimukset voivat mahdollisesti paljastaa lisää sen käyttöön liittyviä hyötyjä sekä myös kehittää valmisteen makuominaisuuksia entisestään.

Tämän lisäksi ihmisten kasvava kiinnostus luonnollisiin yhdisteisiin tulee todennäköisesti lisääntymään lähitulevaisuuden aikana, minkä myötä kysyntä steviaa kohtaan tulee vain kasvamaan.

Ei ole ihme, että stevia on yhä useammalle luonnollinen valinta makeuttajaksi, sillä sen monipuolisuus ja terveellisyys puhuvat puolestaan. Stevian luonnollinen alkuperä, nollakalorisuus ja helppokäyttöisyys tekevät siitä varteen otettavan vaihtoehdon kuluttajille.

Kuten kaikkien muidenkin ravintoaineiden kohdalla, myös steviaa tulee käyttää ohjeiden mukaisesti, eikä päiväkohtaista vuorokausiannosta saa ylittää. Tämän luonnontuotteen tulevaisuus näyttää valoisalta ja sen käyttöpotentiaali tulee todennäköisesti vain kasvamaan jatkossa.