Nikotiinipussien turvallinen käyttö ja säilytys

Turvallinen käyttö

Nikotiinipussien käyttöön liittyy paljon faktoja ja myyttejä, ja on tärkeää ymmärtää ja erottaa nämä kaksi asiaa toisistaan. Ne eroavat muista nikotiini- tai tupakkatuotteista monin tavoin, mutta niiden turvallisuus kuitenkin riippuu monesti tuotteesta itsestään, sekä niiden laadusta.

    Nikotiinipusseja usein verrataan nuuskaan, ja nuuskan aiheuttamiin suun vaaroihin ja sairauksiin. Itse asiassa vasten yleistä uskomusta, ne eivät ole millään lailla verrattavissa nuuskaan, sillä pussit eivät sisällä tupakkaa, pelkästään nikotiinia. Tämän takia nikotiinipussien käyttö on turvallisempaa ja terveellisempää, sillä ne eivät sisällä esimerkiksi tervaa tai vaarallisia, syöpää aiheuttavia kemikaaleja.                                 Tuotteita käytettäessä, ne asetetaan ylähuulen sisäpuolelle, ja pussia pidetään huulen alla noin 30 minuuttia. Tämä saattaa ärsyttää joidenkin käyttäjien ikeniä, ja usein ärsytys johtuukin nikotiinipussin vahvuudesta.
      Yleisesti nikotiinipitoisuudeltaan korkeat nikotiinipussit saattavat ärsyttää ikeniä enemmän kuin miedommat pussit. Niiden käyttöaika saattaa myöskin vaikuttaa ikenien ärsytykseen, eli pusseja ei tulisi pitää suussa kovin pitkiä ajanjaksoja. Suosittelisin siis vaihtamaan ainakin vahvan merkkiset pussit noin 30-45 minuutin välein. Myös paikkaa huulen alla tulisi aika-ajoin siirrellä, jotta ärsytystä ei varmastikaan tapahdu. Joskus kuitenkin nikotiinipusseja käytettäessä voit tuntea polttelua huulen alla, tai voimakasta kihelmöintiä.  Tämä voi olla merkki siitä, että nikotiinipitoisuus tuotteessa on liian korkea sinulle, joten kokeile tällöin miedompaa tuotetta.

    Nikotiinipusseissa on myös eroja pH-tasoissa, ja pussin liian korkea pH taso voi ärsyttää ikeniä. Yleisesti tiedetään, mitä korkeampi pH taso nikotiinipussissa on, sitä poraavammalta se tuntuu käytön aikana huulen alla. Monet pussien käyttäjät mieltävät tämän tunteen kuitenkin vain positiviiseksi,  mutta jos ikenien kanssa ilmenee ongelmia, on tällaisia poraavia pusseja syytä välttää.    

Syövyttävätkö nikotiinipussit ikeniä?

Hyvin yleinen kysymys nikotiinipusseihin liittyy on se, että syövyttävätkö ne ikeniä samalla lailla, kuin monet muut tupakkatuotteet, kuten nuuska tai tupakka. Usein myös luullaan, että kaikki nikotiinia sisältävät tuotteet olisivat toinen toistaan haitallisempia ja vaarallisempia – näin ei kuitenkaan aina ole. Pussien käytöstä on tehty paljon tutkimuksia, ja tutkimukset ovat viitanneet siihen, että nikotiinipussit eivät itseasiassa lisäisi suun iensairauksia, ja niiden käytöstä ei itseasiassa olisi haittaa ikenille, eivätkä siten ikenet syöpyisi nikotiinipussien käytön takia. Tämä johtuu siitä, että tuotteet eivät sisällä tupakkaa, eikä niiden käyttöön liity tupakan haittoja. Nikotiinipusseja käyttäessä hampaat eivät siis tahriinnu, eikä hengitys haise millekkään, sillä pussi on raikas ja puhdas ja muille läsnäolijoille hajuton.

      Tuotteiden sisältö voi olla myös monelle käyttäjälle yllätys. Nikotiinipussit sisältävät suolaa, vettä, maku- ja säilöntäaineita sekä kosteudensitojaa. Ne sisältävät myöskin täyteainetta, joka on normaalisti luonnonkuitu selluloosaa. Näiden luonnollisten aineiden lisäksi pussit sisältävät usein lääkenikotiinia. Toisin kuin muut tupakkatuotteet, nikotiinipussit eivät aiheuta ikenien vetäytymistä, syöpää, tulehduksia tai hampaiden reikiintymistä, joten ne ovat turvallisempi vaihtoehto kuin muut tupakkatuotteet. Muista myös, että nikotiinipussien turvalliseen käyttöön kuuluu myös vastuullisuus, älä siis koskaan ylitä nikotiinipussissa olevaa suositeltua annosta ja vältä nikotiinipussien käyttöä samaan aikaan muiden nikotiinituotteiden kanssa.  Eri nikotiinipussien valmistajien kanssa on myös eroja, ja suosittelisin välttämään tuntemattomien valmistajien tuotteita, jos näistä ei ole saatavilla tarpeeksi faktatietoa tai arvosteluja. Turvalliseen käyttöön kuuluu myös pitää nikotiinipussit pois lasten ja lemmikkieläinten ulottumattomilta.

Säilytys

On tärkeää tietää ja osata säilyttää nikotiinia sisältäviä tuotteita oikein. Kaikki nikotiinia sisältävät tuotteet vaativat oikeanlaista säilytystä, jotta tuotteessa säilyy sen laatu, tuoreus ja niiden tehokkuus. Nikotiinipussit eivät itseasiassa vanhene käyttöpäivän mennessä umpeen, vaan päivämäärä osoittaa ennemminkin sen, milloin pussit eivät enää ole tuoreimmillaan – niiden maku, nikotiinin vaikutus ja muut ominaisuudet saattavat siis heikentyä. Kaikesta huolimatta ns. vanhentuneita tuotteita voi silti vielä aivan hyvin käyttää. Oikeanlainen säilytys on siis tärkeää varsinkin niiden maun ja tehokkuuden kannalta. Pussien säilyvyys riippuu useista tekijöistä, kuten säilytysolosuhteista ja pussin valmistuspäivämäärästä. Yleisesti ottaen nikotiinipussit säilyvät noin 6-12 kuukautta valmistuspäivästä, mutta tämä voi vaihdella valmistajasta riippuen.

        Yleisin virhe nikotiinipussien säilytyksessä on altistaa pussit liian korkealle lämpötilalle, esimerkiksi jättämällä ne suoraan auringonpaisteeseen. Monet tuotteet ovat hyvin alttiita korkeille lämpötiloille tai kosteudelle, ja näissä olosuhteissa ne voivat menettää makunsa ja tehokkuutensa nopeammin. Liian matala lämpötila ja kosteus voivat olla myös haitallisia, eikä niitä pidä säilyttää jääkaapissa tai esimerkiksi kylpyhuoneessa. Kosteus ja kylmyys voi vaikuttaa pussien makuelämykseen sekä tehokkuuteen negatiivisesti, ja tämän takia niitä ei suositella pitämään näissä olosuhteissa.
      Ideaalinen säilytyslämpötila tuotteille on huoneenlämmössä, tai vähän sitä viileämmässä lämpötilassa. Varmista myös, että pusseihin ei pääse sisään kosteutta, jotta niiden säilyvyys kestää mahdollisimman pitkään. Ilmatiivisastia on hyvä niksi pitää nikotiinipussit suojassa, ja pitää ne kuivana ja tuoreina mahdollisimman pitkään. Jokin rasia tai muu astia on myös oiva keino pitää jo avatut tuotteet suojassa, jotta ne eivät altistu ilmalle tai kosteudelle. Voit siis jättää huoletta nikotiinipussit taskuun tai laukkuun joksikin aikaa, ne eivät mene pilalle tällaisesta säilytyksestä. Pidä kuitenkin maalaisjärki aina mukana ja suosittelisin silti säilyttämään nikotiinipussit aina mahdollisimman huoneenlämmössä ja ilmatiiviissä astiassa tai purnukassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *