Maailman suurimmat ja tunnetuimmat tupakkayhtiöt

Suurimnat tupakkayhtiöt

Päivitetty 28.07.2022

Maailman neljä suurinta tupakkayhtiötä ovat Philip Morris, British American Tobacco, kiinalainen valtionyhtiö CNTC, sekä Japan Tobacco. Suomalaisille näistä tunnetuimmat ovat ehdottomasti Philip Morris ja British American Tobacco. Suurin on kiinalainen China National Tobacco Corporation, jolla on Kiinassa monopoliasema. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2015 huimat 150,25 miljardia, kun toiseksi suurimmalla British American Tobacco:lla se oli vuonna 2017 6476 miljoonaa. Philips Morrisilla puolestaan liikevaihto oli vuonna 2016 vain 74 miljardia. Liikevaihto kuitenkin kasvoi 1,5 % vuoteen 2015 verrattuna. Japan Tobacco:lla liikevaihto vuonna 2017 oli puolestaan 19,7 miljardia.

CNTC:n tunnetuimmat tupakkamerkit ovat: Honngtashan savukkeet, mutta yhtiö valmistaa suurimman osan kansainvälisistä merkeistä lisenssin myötä. 

British American tunnetuimmat tupakkamerkit ovat: Lucky Strike, Kent sekä Pall Mall. Lisäksi yhtiöllä on paikallisia brändejä, ja Suomessa esimerkiksi tämä on North State. Tutummin kyseinen tuote tunnetaan norttina. 

Philips Morrisin tunnetuimmat tupakkamerkit ovat: Marlboro, joka on maailmanlaajuisesti myydyin tupakkamerkki. Myös nimensä mukaisesti Philip Morris on yksi tunnetuimmista tupakka merkeistä. Näiden lisäksi tunnetuimpia ovat L&M, Chesterfield, Lark sekä Parliament. 

Japan Tobaccon tunnetuimmat tupakkamerkit: Benson & Hedges, lyhennettynä B&H, Camel, Glamour ja Hope, joka löytyvät kotimaan markkinoilta. 

Philips Morrisilla on suurin osuus Yhdysvaltojen savuke markkinoista, kun taas CNTC:llä suurin markkinaosuus on Aasian markkinoilla. British American suurimmat markkinat ovat Euroopassa, ja Japan Tobacco myy tuotteitaan 120 maassa, joiden joukossa ovat muun muassa Afrikan valtioista useat, sekä Venäjä. 

Tupakkateollisuus maailmalla

Tupakan suurin tuottajamaa on Kiina, jossa kulutetaan vuodessa noin 2,2 biljoonaa savuketta. Tämä kattaa maailman kokonaiskulutuksesta 40 %. Merkittävin tupakan markkina-alue kuitenkin sijaitsee Afrikan mantereella, jossa kulutus kasvaa kasvamistaan. Savuke markkinoinnin kohteena ovat varsinkin nuoret, koska sen väestöstä 60 % on alle 25-vuotiaita. Kehitysmaille tupakkateollisuudella on myös suuri taloudellinen merkitys. Yksinkertaisesti siitä syystä että, työvoimakustannukset ovat monessa kehitysmaassa hyvin alhaisia ja viljelyolosuhteet ovat erinomaisia.

Suomi on myös kuulunut tupakkatehtaiden luvattuun maahan

1700-luvulta aina 2000-luvun alulle, myös Suomen tupakkateollisuus kukoisti. Suomen suurimmat tupakkatehtaat olivat Retting Oy, joka sijaitsi Turussa, Amer-Tupakka, jolla oli tehdas Tuusulassa, ja Strengbergin tehdas Pietarsaaressa. 

Näistä kuuluisin on ehdottomasti Pietarsaaren Strengbergin tehdas. Tehdas aloitti toiminnan pienimuotoisesti vuonna 1762. Toiminta kasvoi ja laajeni vuosien mittaan ja 1900-luvun alussa se oli Suomen ja Pohjoismaiden suurin tupakkatehdas. Samalla kulta-aikoinaan se työllisti peräti 1600 työntekijää. Vuonna 1976 Rettig Oy:n omistukseen ja vuosia myöhemmin ulkomaiseen omistukseen. Tehdas lopetti toimintansa kokonaan vuonna 1998. 

1900-luvulla Suomessa toimi kymmeniä tupakkatehtaita. Pääasiallisesti tehtaiden valmistamia tuotteita toimitettiin kotimaisten kuluttajien tarpeisiin. Tehtailla valmistettiin erilaisia tupakkatuotteita, joita olivat tietenkin, perinteiset savukkeet, sikarit, purutupakka, piipputupakka ja tietenkin nuuska. 

Nykyisin tupakointi on vähentynyt

Ajat ovat muuttuneet siitä, kun tupakointi oli yleisempää. Vielä 1900-luvun puolivälissä oli normaalia tupakoida sisällä asunnoissa, eikä tupakoinnin haitoista tiedetty. 1500 luvun Euroopassa tupakkaa pidettiin lääkkeenä esimerkiksi sydänsairauksiin, krooniseen yskään ja ylipainoon. Vielä 1950-luvulle tultaessa jopa lääkärit mainostivat tupakan olevan terveystuote. Paljon on muuttunut noista ajoista, kun lääketiede on kehittynyt ja samalla ymmärrys kasvanut. 

Nykyisin monet suosivat tupakatonta elämää, johon kuuluvat terveellinen ruokavalio ja terveelliset elämäntavat. Yhä useampi on korvannut kalliin tupakoinnin nikotiinipusseilla sekä muilla nikotiinin korvaavilla tuotteilla. Sivustot kuten pussit.com ovat tuoneet markkinoille lukuisia tupakattomia nikotiinipusseja, jotka eivät ulkoisesti paljoa eroa pussinuuskata. Erona on kuitenkin se, etteivät nikotiinipussit sisällä ollenkaan tupakkaa. Nikotiinipussien makuvaihtoehdoista on helppoa löytää itselleen mieluisa maku, erittäin suosittuja ovat mm. Killa flash ja Nois cool strong. Samalla nikotiinia saa riittävästi ja nopeasti, mikä tekee pusseista miellyttäviä käyttää. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *